Lappföldön

2023.07.18. 20:00

Az igazi Mikulás fogadta a vasparipa lovagokat

Norvégia után Finnország felé vették az irányt a túramotorosok. Rovianemi városában a Mikulással találkoztak. A Balti-tengeren át Észtországba hajóztak. Szlovákia felől érkeztek vissza Magyarországra.

Szeri Árpád

Bódis Mariann és Kancsár J. Zsolt az igazi Mikulás, Joulupukki társaságában (Fotó: Beküldött fotó)

Némileg megszeppenve lépett be a szekszárdi Kancsár J. Zsolt vezette túramotoros csapat a Mikulás otthonába. Elvégre a halandók döntő többsége csak a mesekönyvek oldalain, avagy filmekben láthatja a fehér szakállú, a gyermekeknek ajándékokat osztogató, bölcs öregembert. Ám ez alkalommal a Norvégiából Finnországba átránduló társaság útba ejtette a Lappföld székhelyét, az Északi-sarkkörön található Rovianemi városát. Itt lakik ugyanis a világszerte elismert igazi Mikulás, jelesül Joulupukki.

Tehát az egyébként rettenthetetlen vasparipa lovag alakulat – köztük három bátor lovaghölgy – , mely a felfedezők merészségével, a kormányt biztos kézzel tartva, akadályokat nem ismerve kalandozta be a vadregényes, fjordokkal, heggyel, völggyel szabdalt Norvégiát, azaz a vikingek birodalmát, most érzékelhető megilletődöttséggel járult a trónján, azaz fenyőfából ácsolt, prémmel borított székén méltóságteljesen helyet foglaló Mikulás elé. 

Ám mint azonnal kiderült, élő legenda ide, könyvek oldalairól kilépő mesehős oda, a tartózkodó magatartásra nem volt semmi ok: Joulupukki végtelenül szívélyesen fogadta a porfelhő vitézeket. Maga mellé és köré ültette őket, kedélyesen elbeszélgetett velük – angol nyelven –, még azt is tudta, hogy Magyarországon található Budapest és a Balaton. Szelíden viselte a csoportos, majd egyéni filmezést és fotózást, végezetül pedig barátságosan elköszönt a csapattól.  

A túramotorosok kisvártatva már dél felé haladva dübörögtek át Finnországon, a nyílegyenes utat kéklő kristálytavak és zöld fenyvesrengetegek övezték. A fővárosba, Helsinkibe érve a társaság behajózott és a Balti-tengert kompon átszelve az észt fővárosban, Tallinban kötött ki. Balti nyelvrokonaink földje után az osztag Lettország és Litvánia  területén,  aranykupolás templomok vidékén hasított át, majd Lengyelország és Szlovákia felől vasárnap érkezett vissza hazánkba. A statisztikai adatokat tekintve a végeredmény így fest: hét motor, tíz motoros, tíz ország, huszonnégy nap és közel tízezer kilométer megtett táv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában