Kalandozások

2023.07.11. 14:00

Európa kupakjánál ünnepelt a tíz bátor vasparipalovag

Meghódította a Nordkappot a Kancsár J. Zsolt vezette expedíció. A szekszárdi mentős a tíz tagú túramotoros különítmény élén gördült be Norvégia – és egyúttal a kontinentális Európa – legészakibb pontjára. Oda, ahonnan már nem vezet út felfelé – hogy ezt az érzékletes, bár geográfiai szempontból nem a legszabatosabb megfogalmazást használjuk – és a látóhatárt a Barents-tenger végtelen kékje tölti be.

Szeri Árpád

A túramotoros felfedező csapat Nordkappon, a kontinentális Európa legészakibb pontján (Beküldött fotó)

Az Északi-sarkkörön a múlt hét csütörtöki napján haladtak át a vasparipa lovagok. Nem sokkal később elérkeztek a Lofoten-szigetek magasságába. Mint azt a neve is jelzi, ezeket a földdarabokat, szirteket tenger öleli körbe. Ezért a csapat Bodø városában behajózott egy kompra és a hullámok hátán közel száz kilométert megtéve partra szállt Moskenesøya szigetén. Ez a vidék az amúgy is vadregényes Norvégia mágikus hatású szeglete. Egymást érik a káprázatos hegyek, völgyek,  havas bércek, feneketlen szakadékok és a csillogó tavacskák.

A mesevilág hatása alá kerülve a csapat egyáltalán nem lepődött volna meg, ha hirtelen koboldok, manók és trollok bújtak volna elő valamely sziklahasadékból. A motorosok étele is kifejezetten tájjellegű volt, hiszen a három napos, több szigetet érintő kalandtúrán egy-egy lakott helyen letáborozva lazac, szárított cápahús és bálna kolbász került az asztalukra. A rénszarvas hús pedig nemcsak az íze miatt kerül a vikingföldi expedíció krónikájának kiemelt lapjára: hanem azért is, mert ez az agancsos komoly veszélyforrás, miután a legnagyobb lelki nyugalommal bóklászik az autóutak közepén.

Lofoteni idill: Kancsár J. Zsolt és Bódis Mariann Austvågsøya szigetén, a kabelvågi-öböl partján (Beküldött kép)

Az Északi-foknál egyébként egy stilizált földgömb is jelezte, hogy a túramotorosok a földrész kitüntetett helyszínére érkeztek. Európa kupakjánál a csapat pezsgőt bontott és úgy ünnepelt. S jóllehet a koccintás éjfélkor történt, a fehér éjszaka jelenségnek köszönhetően mégis szikrázó napsütésben. A társaság egy időre itt megpihent, de ezen sorok megjelenésekor Karasjok településnél már át is kelt a norvég-finn határon. Az úti cél a finn Lappföldön, azaz a számi nép szállásterületén található Rovaniemi, a rénszarvas szánon közlekedő Mikulás otthona.

A csapatvezető

Hivatásos sofőrként szekszárdi bázisáról indulva mentőautót vezet, nemhivatásos úrvezetőként pedig egy Yamaha FJR 1300-as motorkerékpár kormányát tartja erős kézzel. Vasparipája nyergében ülve Kancsár J. Zsolt – párjával, Bódis Mariannal együtt – bejárta már Európa nagy részét, de eljutott Kis-Ázsiába és Észak-Afrikába is.

Beküldött kép

A Motorozás a mediterrán szigetvilágban című, könyve Korzika, Szicília és Málta szigetét hozza közel az olvasóhoz. Álma, hogy magyar elődei bravúrját megismételve motorkerékpárral utazza körbe a Földet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában