Határokon túlmutat

2023.07.23. 11:30

Kiderült a kétyi kolbász titkos, aromás hozzávalója

Húsz csapat bizonyította konyhaművészeti tudását a kétyi kolbásztöltő fesztiválon. A közönség is kapott kóstolót. A felvidéki testvértelepülés egy hordó sört is hozott.

Szeri Árpád

Finom sült kolbászt és mézes süteményt is kóstolhatott a nemzetközi közönség

Fotó: Kiss Albert

Ínyenceknek kiváltképp feledhetetlen az az illat, ami betöltötte szombaton a kétyi sportpályát. A település ekkor rendezte meg a már hagyományos kolbásztöltő fesztiválját, melyen az induló csapatok meg is sütötték étvágygerjesztő készítményeiket.

Összesen húsz, egyenként tíz tagú munkabrigád vállalkozott ellenállhatatlan gasztronómiai tudásának bizonyítására. A tizenhat helyi társuláson kívül a töltőasztal mögé állt Murga csapata, élén Felkl Márton polgármesterrel. Ugyancsak vállalta a konyhaművészeti megmérettetést a csehországi Brezova, a lengyelországi Kęty és a felvidéki Érsekkéty küldöttsége, utóbbi kettő egyúttal testvértelepülés is. Németországot – három fős delegációval – Beimerstetten képviselte. Így tehát joggal állapítható meg, hogy a kétyi fesztivál nemzetközi érdeklődés mellett zajlott le.

– Önkormányzatunk valamennyi csapatnak tíz-tíz kilogramm húst biztosított, a szükséges kolbászbéllel együtt – mondta el lapunknak Gödrei Zoltán, Kéty polgármestere. – Az összesen kétszáz kilogramm kolbászhúshoz még rendeltünk hatvan kilogrammot, gondolva a fellépőkre és más vendégekre is. Ugyancsak mi adtuk a kenyeret és a mustárt is. Az eszközöket a jelentkező közösségek hozták magukkal, a határon túlról érkezettek kivételével. 

A délelőtt tíz órai kezdés után nagyjából délre fejeződött be a töltés illetve a sütés, a derék munkát az önkormányzat egy-egy palack borral honorálta. Jóllehet mintegy háromszázra rúgott a látogatók száma, a kisütött jelentős mennyiségnek köszönhetően mindenkinek jutott legalább pár falat az ízletes kolbászból.

Miután a rendezvény A visegrádi országok kulturális és gazdasági kapcsolatainak elmélyítése a méhészet és a mézből készült termékek segítségével címet viselte, az említett édes és egészséges csemege is jelentős szerephez jutott. Miért fontosak a méhek? címmel a kétyi óvodások és kisiskolások tartottak – a szülők, nagyszülők bevonásával – kedves gyermekműsort. Ugyancsak a méhekhez kapcsolódott a zombai német nemzetiségi tánccsoport műsora.

Ezt követően elkezdődött a mézes ételek kóstolással egybekötött bemutatása, ezeket a süteményeket a helyiek, illetve velük együtt, magukkal hozott finomságokként, a csehországi, lengyelországi és szlovákiai vendégek tálalták. 

Nagy sikert arattak a különböző foglalkozások. Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Vármegyei Igazgatóságának igazgatója interaktív játékokat hozott, emellett például gyöngyfűzés, fazekasság, mézeskalács sütés, méhviaszból gyertya készítés, habparty várta az erre fogékony korosztályt. Sztárvendégként Cory lépett fel, a napot közös vacsora, majd hajnalig tartó utcabál zárta.

Farkas Attila, Érsekkéty polgármestere visszatérő vendég a kolbásztöltő fesztiválon, ez volt számára a negyedik ilyen alkalom, és csapattagként most is kivette részét a munkából.

– Lényegében ugyanúgy készítjük a kolbászt, mint teszik azt ezen a vidéken – közölte. – Egyetlen különbséget említhetek: mi a fűszereken túl vörösbort is adagolunk a masszába. Ez különleges ízt, aromát ad a kolbásznak.

Hoztunk magunkkal egy kis hazait is, azaz érsekkétyi mézes édességeket, ezekkel már meg is kínáltuk a közönséget. S most első alkalommal érkeztünk egy ötven literes hordóval, benne az egyik legjobb szlovák sörrel. Amit már csapra is vertünk, a felnőttek ezzel a habzó nedűvel is leöblíthették a sült kolbászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában