Blökik és gazdik

2023.08.04. 07:00

Kiskedvencek lepték el a Váraljai Ifjúsági Tábort

Színes kutyajátékok és akadályok borítják a váraljai sportpályát, ahol idén már két évtizede szervezi Kőfalvi Tamás kutyaoktató a Kutyás tábort. Az idén Halász Árpád lesz a sztárvendégük, de egész héten át az ország legjobb oktatóitól tanulhatnak a kiskedvencek.

Farkas Eszter

Az engedelmességi gyakorlatok nagyon fontosak

Fotó: Makovics Kornél

Az első kutyás tábort 1990-ben szervezte meg Kőfalvi Tamás, nemzetközi teljesítménybíró, aki lapunknak elmondta, az első táborban csupán tizenöten jöttek össze egy hétvégére, ami folyamatosan nőtte ki magát. 

– Az első pár évben sátoroztunk a Duna parton, táboroztunk Mórágyon is, de idén már húsz éve szervezzük ide Váraljára, ebbe a mondhatni festői környezetbe a tábort, ahol jelenleg negyven fővel és több mint ötven kutyával töltünk el egy egész hetet – emelte ki a táborszervező. Majd hozzátette, reggel hatkor indulnak a programjaink a mezőn, ahol nyomkövetéssel kezdjük a napot, ez körülbelül eltart nyolc óráig, majd a reggeli után a fegyelmező gyakorlatokat egyénileg tartjuk.

A több mint ötven eb között a németjuhásztól kezdve a magyar vizslán át a csivaváig és a francia bulldogig minden kutyafajta megtalálható. A táborszervezője lapunknak elmondta, alapgyakorlatokat is tanítanak a kutyáknak, de a kikapcsolódásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Az engedelmességi gyakorlatok nagyon fontosak, ezt egyénileg tartjuk, minden kutyára körülbelül negyed óra jut. A legtöbb résztvevő már törzsgárda tag, de a szekszárdi kutyaiskolából is sokan jönnek Váraljára a nyári táborba. A kutyák oktatását tíz-tizenkét hetes korban érdemes már megkezdeni, mivel minél később kezdjük a foglalkozást, később annál több rosszul berögzült viselkedésimintát kell majd kiküszöbölnünk. Itt nemcsak a kutyákat oktatjuk, de a gazdikat is kiképezzük.

A táborban minden napot őrző-védő foglalkozással zárnak, ahol a csahosoknak meg kell tanulniuk megvédeni a gazdáikat. A napi programokon kívül a hét folyamán több versenyen, habpartin és érdekes előadáson is részt vehetnek a tábor lakói.

– Idén a köreinkben egy sztárvendégünk is lesz, Halász Árpád mesterkiképző, aki például a Fehér Isten című dokumentumfilm több mint kétszáz kutyáját is trenírozta a filmben. A kutyatréner tart egy több mint két órás előadást nekünk, de a hét folyamán olyan híres trénerek is oktatnak nálunk, mint Nagy Géza, illetve Such Ferenc nemzetközi teljesítménybírók.

Videós beszámolóval később jelentkezünk!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában