Növényvédelem

2023.09.09. 08:18

Nagyon szereti a tápos öntözést

A leander ma már nem hiányzik szinte egyetlen udvarról, erkélyről sem. Olvasóink közül többen is kérdezték, mi okozhatja a növény leveleinek a sárgulását így nyár vége felé?

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A leandernek sajnos több kártevője is lehet, melyek a növények szépségének, dekoratív megjelenésének romlását okozzák. A kártevők közül leggyakrabban a levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák szívogatásával találkozhatunk, mondta az általunk megkérdezett kertész.

A levéltetvek és pajzstetvek telepei szabad szemmel is jól láthatók, valamint a szívogatásuk nyomán megjelenő ragacsos mézharmat, valamint az azon megtelepedő szennyező fekete korompenész egyaránt feltűnő.

E kártevők ellen hatékonyan védekezhetünk például acetamiprid hatóanyagú készítménnyel, mely permetezés elvégzése után pár nappal érdemes a növényt lemosni, a kártevők pusztulásáról meggyőződni. 

A takácsatkák jelenlétére főként a leveleken kialakuló apró elszíneződések, szívásnyomok hívják fel a figyelmet, emellett viszont a levelek hátoldalán finom pókhálószerű szövedékük megjelenése is tapasztalható. A takácsatkák elleni védekezés a növények lemosása mellett kémiai kezelést, például hexitiazox hatóanyaggal is ajánlatos elvégezni.  

A leanderek levelei a nyári időszakban gyakran sárgulnak a kellő mennyiségtől eltérő vízellátás miatt, valamint a tápanyagok hiánya esetében is. A növényeken nemcsak a vízhiány tünetei, hanem a túlöntözés hatása egyaránt megmutatkozhat levélsárgulás formájában. 

A levélsárgulás okai között fontos megemlíteni az elhanyagolt tápanyag-utánpótlást is, hiszen a leander egy nagy tápanyagigénnyel rendelkező dísznövényünk. Tavasztól egészen a beteleltetés előtti időszakig érdemes hetente legalább egyszer öntözővizével együtt tápoldattal ellátnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában