Szezon

2023.10.31. 11:18

Vigyük a muskátlinkat hidegtől védett helyre!

Talán nincs is olyan családi ház, amelynek az ablakát ne díszítené néhány cserép muskátli.

Mauthner Ilona

Májustól októberig ontja a virágait, de lassan végképp lejár a szezonja

Forrás: MW

Hamarosan itt az ideje felkészíteni a téli időszakra. A muskátli az egyik leghálásabb balkonnövényünk. Kellő gondoskodás mellett májustól októberig ontja a virágait, de lassan végképp lejár a szezonja.

Még a fagyok előtt neki kell látni a muskátli téliesítésének, hiszen ez a növény védelemre szorul a hűvösebb időszakban. Bár elviseli az enyhe fagyokat, október végétől viszont megjelenhetnek a komolyabb mínuszok is, amelyek a muskátli számára végzetesek lehetnek. Így jobb, ha már most felkészülünk a betelepítésre. Lássuk, hogy mik a teendők.

Október vége felé érdemes fagymentes helyiségbe átrakni – ez lehet nyári konyha, folyosó, pince, előszoba, garázs. A lényeg, hogy a muskátlitövek 4-10 fok között pihenjenek a tél során. A megnyúlt ágakat érdemes visszavágni, így könnyebb a tárolás, kevesebb lesz a télen lehullott levél és a növénynek is könnyebbség a kisebb test. Öntözni elég kéthetente.

Nincs különösebb gond a futómuskátlival sem. Télen mérsékelten meleg helyen (legföljebb 15 fokon) érzi jól magát, és nem kell túl gyakran öntözni. Ládáit érdemes ablak közelében elhelyezni, mert szereti a fényt, és szépen fog ott mutatni. Amennyiben pincében teleltetik át, úgy tavasszal vissza kell vágni a töveket 8-10 centire, majd egy hét múlva 2-3 rügyre. Az új szezonra érdemes átültetni.

A kertbe kiültetett muskátlit sem szabad kint hagyni a földben. Az elszáradt virágok és levelek, illetve a túlnyúlt ágak eltávolítása után a töveket ki kell ásni gyökerestül a talajból, majd ezeket a téli átmeneti időszakra tegyük ládába. Ebben az esetben nyugodtan lehet zsúfoltan rakni a muskátlit, akár 15 tő is kerülhet egymás mellé a ládába. Nagyon fontos, hogy vágjuk vissza az ágakat, és hogy az összes gyökeret gondosan befedjük földdel.

A felásott és ládába rakott kerti muskátlit hűvös, de fagymentes helyre tegyük, ha éri egy kis fény ezekben a hónapokban, az jót tesz neki. Nagyon ritkán, óvatosan öntözzük. Tavasszal kiültetés előtt érdemes vízbe áztatni és egy kicsit visszavágni az elhalt részeket. Visszaültetés után (május eleje) nagyon hamar újra virulni fognak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában