Hagyaték

2023.11.02. 15:21

Egyre több házaspár ír közös végrendeletet

Tovább nőtt a végrendelkezési hajlandóság Magyarországon– közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

Egyre gyakrabban végrendelkeznek házaspárok közösen, vagy egymással egyeztetve, a tapasztalatok szerint különösen akkor, ha a törvényi szabályozásnál többet juttatnának egymásnak vagy mozaikcsaládban élnek és korábbi kapcsolatukból is van gyermekük.

A házaspárok közös végrendeletet is tehetnek, ennek kötöttségét azonban nem mindenki vállalja. Évről évre többen fordulnak közjegyzőhöz végrendelet készítése miatt, és a végintézkedések egyik speciális formája, amikor házaspárok együtt, közös végrendeletben döntenek arról, mi lesz hagyatékukkal az egyik és a másik fél halála után – írták.

Az új Polgári törvénykönyv 2014-es hatályba lépése óta egyre népszerűbb ez a lehetőség, 2022-ben másfélszer annyian tettek közös végrendeletet közjegyzőnél, mint 2021-ben, idén az idei első fél évben pedig már majdnem ugyanannyian (81 százalék), mint tavaly az egész évben.

Kitértek arra, hogy nem mindegyik házaspár vállalja ugyanakkor a közös végrendelet kötöttségét. Az ugyanis érvényben marad az egyik fél halálát követően, köti a másik felet, módosításának vagy visszavonásának szigorú szabályai vannak. Akik nem vállalják ezt a halálon túli megkötést, azt a megoldást választják, hogy egymással egyeztetve, de mégis külön végrendelkeznek különvagyonukról és a közös vagyonból rájuk eső részről. A közjegyzők tapasztalatai szerint egyelőre még ez a gyakoribb a házaspároknál – olvasható a közleményben.

A teljes cikket társoldalunkon, a duol.hu-n olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában