Módosult a szabályzás

2023.12.19. 11:44

A Dunán ezentúl 30 és 75 centiméter közötti süllő tartható meg

Az idei évben megváltott és jövő év január 31-ig érvényes területi jegyek esetében még az idei évi szabályok az irányadók. Minden január 1-től megváltott területi jegyekre viszont már az új szabályok vonatkoznak.

Mauthner Ilona

Horgász a Sión Szekszárd-Palánknál. A Sió-csatornát is érintik a változások (Fotó: Mártonfai D.)

A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületeken (Duna-folyó 1493-1520 fkm, Sió-csatorna 0-58 fkm, Sárvíz-csatorna 0-40 fkm, Keselyűsi Holt-Sió, Szálkai-víztározó, Koppány-csatorna) január 1-től a területi jegyek árai nem változnak – adta hírül a Tohosz.

A horgász- és rekreációs halászrendekben történt változásokról is beszámoltak. Ezek közé tartozik, hogy a Duna 1493-1520 fkm közé eső szakaszon a horgász- és rekreációs halászrend vonatkozásában egyaránt bevezették a fogassüllő 75 centiméteres felső méretkorlátozást, vagyis január 1-től a 75 centiméternél nagyobb fogassüllő nem tartható majd meg. „A fogassüllőből csak a 30 centiméter és a 75 centiméter közötti méretű tartható meg. Az ettől eltérő méretű fogassüllőt elvinni tilos” – olvasható az új rendelkezésben.

A horgászatra vonatkozó szabályoknál bekerült a halradar egész évben történő használatának engedélyezése is

A Sió-csatorna 0-58 fkm közé eső szakaszon a rekreációs halászokat érintően történik változás a jövő év január 1-től: eszerint a Sió-csatorna Árvízkaputól a Dunába torkollásig terjedő szakaszán (Sió alvíz) varsával történő halászati tevékenység folytatása tilos. A Sárvíz-csatorna 0-40 fkm tekintetében vízterülethatár-változás történt, az eddigi „Sárvíz csatorna 0-37 fkm” változott „Sárvíz csatorna 0-40 fkm”-re. Ez azt jelenti, hogy három folyamkilométerrel nőtt a területi jeggyel horgászható vízterület nagysága, illetve hogy pontosabban be lehet határolni a horgászható vízterületet (Sárvíz csatorna Pálfa-Vajta közúti hídtól a Sióba történő torkolásáig terjedő szakasza).

Az elnökség által meghatározott és a hatóság által jóváhagyott módosítások halvédelmi szempontból indokoltak – közölték.

Az idei évben megváltott és jövő év január 31-ig érvényes területi jegyek esetében még az idei évi szabályok az irányadók. Minden január 1-től megváltott területi jegyekre viszont már az új szabályok vonatkoznak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában