Január végén, február elején is veteményezhetünk

2024.01.27. 15:10

A tél alá vetés lényege, hogy még télen elvetjük a magokat

Amennyiben ősszel előkészítettük a talajt, (vagy most alkalmunk van rá, mert nem túl sáros), az gyommentes, akkor lehetőség van rá, hogy olyan korán veteményezzünk bele, amennyire csak lehet. Még a tél folyamán, bármikor, amikor a talaj nedvességállapota alkalmas erre, azaz nem ragad.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ne legyen fagy, és hó borítás

A tél alá vetés időpontja nem kötött: tél végén van. Feltétele, hogy ne legyen hó borítás, és a talaj csak annyira legyen nedves, hogy művelésre alkalmas legyen. Fontos, hogy lehessen a magoknak árkot húzni, és a vetést takarni. 

Olyan zöldségek vethetünk januárban vagy februárban, amelyek fagytűrők, és az első enyhe napokon már fejlődni kezdenek, és hamar szedhetőek lesznek: téli saláta, spenót, zöldborsó, illetve ültethetjük a hagymát és a fokhagymát is ilyenkor.

Hamarabb kikel a mag

A tél alá vetés lényege, hogy még télen, arra alkalmas időben elvetjük a magokat, így a növény „maga dönti el” az időjárás - főként a hőmérséklet - függvényében, hogy mikor kel majd ki, ami természetesen akkor következik be, amikor számára megfelelő a hőmérséklet és csapadék mennyiség. A tél alá vetés egyik előnye, hogy akkor vetünk, amikor más kerti munka még úgysincs.

Tavasszal még csapadékos az időjárás, ez idő alatt jobban fejlődnek a növények öntözéses vízpótlás nélkül is. Ha későbbi időpontban vetünk, akkor a növény fejlődési időszakának (főleg hosszabb tenyészidejűek esetén) nagyobb része esik már a nyári időszakra, azaz, ha az időjárás úgy hozza, többet kell öntözzünk.

Mivel kezdjük a vetést?

A sárgarépa az egyik legkorábban vethető zöldség. Általában februárban-márciusban lehet elvetni, amikor nem várható fagy, de korábban is vethetjük, majd kikel, amikor a körülmények megfelelőek a számára. A sorokat 20-25 centis távolságra kell húzni, és a tövek közötti távolság legyen körülbelül 5 centi. A sárgarépa igényli a jó talajt és a napos helyet. Esetében fontos, hogy vagy bakhátra kerüljön, vagy mélyen lazított talajba.

A saláta is korán elvetendő zöldség, már január-februárban a talajba kerülhet. Jól növekszik laza, jó vízáteresztő talajban. A hónapos retek vetését is elkezdhetjük, ha megfelelő a talaj állapota. A sorokat 10-15 centi távolságra jelöljük ki, és a tövek közötti távolságnak körülbelül 2 centiméternek kell lennie.

Spenót, petrezselyem, hagyma

A spenót és a petrezselyem is vethető korán, illetve a dughagymát és a fokhagyma gerezdeket, ha ilyenkor ültetjük, akkor amint lehet kihajtanak majd. A tél alá vetéssel-ültetéssel tehát a koraiság fokozható olyan zöldségfajok esetén, amelyeket a hideg nem károsít, maximum csak leállítja időszakosan a fejlődésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában