Dugulás

2024.01.20. 11:00

Ha jót akar magának, ezeket semmiképp ne öntse a lefolyóba!

A lehető legrosszabb ötlet étolajat és kávézaccot a lefolyóba önteni, ha el szeretnéd kerülni a dugulást!

Bencze Péter

Illusztráció: Shutterstock

Tudja, mi történik ha a főzéshez használt zsír lehűl? Megszilárdul, a lefolyóba kerülve pedig elzárja a csöveket. Az olaj megtapad a lefolyó belső falán és a csövek felső szakaszában, de akár jóval lejjebb is lerakódik, ami szintén duguláshoz, zsírdugó kialakulásához vezethet. Még bosszantóbb, hogy az ételmaradékot magához vonzza, bűzt is áraszt, a csatornahálózatból kikerülve pedig károsítja a természetes vizek élővilágát. 

A kávézacc egy szemcsés, súroló hatású anyag, így joggal feltételezhetjük róla, hogy csőtisztító és duguláselhárító hatással rendelkezik. Ez hatalmas tévhit! A kávézaccos folyadék igaz hogy lefolyik, viszont már a szifonban is megrekedhet, ahol megduzzad és dugót okoz. A ragacsos massza lerakódik a szennyvízcsatorna falára is, és így nehezen kezelhető problémát okoz. 

A tányérokról a maradék ételt mindig dobjuk a szemetesbe vagy komposztáljuk, egytől egyig problémát okoz, ha a lefolyóban végzik. A főtt rizsszemek, ahogy a kávé is, megduzzadhatnak a lefolyó szifonjában. A tojáshéj a lefolyóba vagy WC-be dobva egyre kisebb darabokra törik, a hajlatokban felhalmozódik, ami szintén dugulást okoz. A tészta, és a burgonya forró főzővizéhez mindig folyasson hideg vizet, így elkerülhető, hogy a forró víz a csöveket megrongálja.

Ne öntsön mindenféle vegyszert a lefolyóba!

A boltban kapható duguláselhárító szerek roncsolhatják lefolyó rendszerünket. A kémiai duguláselhárító szerek nem csak a dugulást oldhatják fel, hanem a csövekben lévő tömítéseket is, amik később szivárgáshoz vezethetnek. A lefolyórendszerünkben lévő apró dugulásokat, a duguláselhárító vegyi anyagok segíthetnek feloldani, ám a nagyobb dugulásokra nem jelentenek megoldást. Ilyenkor a vegyszerek megülnek és pangnak a lefolyórendszerünkbe, amik tovább roncsolják lefolyórendszerünket, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva. A duguláselhárító vegyszerek egészségkárosodást okozhatnak bőrrel vagy légzőszervünkkel történő érintkezés során. Égési sérülést, akár látásvesztést is okozhatnak.

Forrás: lakaskultura.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában