Kamilla, hársfa, borsmenta, csipkebogyó

2024.01.07. 07:19

Orvosság helyett segítenek a gyógynövények is

Nem sokan vannak, akik megússzák megfázás nélkül a téli időszakot. A tüsszögés, a torokfájás, a köhögés, mind olyan tünet, ami megkeserítheti hétköznapjainkat. Persze számos gyógynövény létezik, melyek segíthetnek ezek kezelésében, vagy megelőzésében. De mit érdemes egyáltalán fogyasztani, hogyan és mire?

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A meghűlés vagy nátha többnyire néhány nap alatt kezelés nélkül elmúlik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Mivel a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki, a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, jellegzetes helyi és általános tüneteket okozva – írta a hello videk.hu.

Ahogy a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szakemberei szerint, míg a klasszikus őszi-téli betegségekért csak 1-1 kórokozó felelős, a náthát több mint 200 vírusfaj is kiválthatja. Így történhet meg, hogy egy szezon alatt akár többször is elkaphatjuk.

A tévhitekkel ellentétben a megfázást nem a hideg, hanem a hidegben legyengült immunrendszert könnyebben megtámadó vírusok okozzák.

Mit tehetünk még a gyógyulásunk érdekében?

Ahogy megelőzésre, úgy a tünetek mérséklésére is alkalmazhatunk gyógynövényeket és gyógyteákat.

A kamillavirágzatból készült tea a gyulladt torok kiváló öblögetője, a hurutos légutak ellenszere, enyhíti a rekedtséget, fertőtlenít, nyugtatja a szervezetet. Érdemes inhalálni is a kamillateával: a forró gőz belélelgezve oldja a váladékot a légutakban és a kamilla gyulladáscsökkentő hatóanyagai ilyen módon is kifejtik jótékony hatásukat.

A hársfatea a hörgők barátja

A hársfavirág forrázata oldja a hurutot, csillapítja a köhögést és csökkenti a torokgyulladást, a hörgők barátja. Izzasztó és enyhe nyugtató hatása is van. Kellemes íze és enyhe hatása miatt kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják.

A bodzavirág teája is izzasztó, de ha inhalálunk vagy gargalizálunk vele, elűzi a náthát, a fülfájást és a rekedtséget is. Enyhe hatású és kellemes ízű a hársvirághoz hasonlóan, keverékben a kettőből különösen jóízű és hatásos forró italt kapunk.

Kakukkfű is sokat segít

A mezei és kerti kakukkfű egyaránt hasznos segítőnk megfázás kezelésében. Köhögéscsillapító, köptető, fertőtlenítő hatása révén a kakukkfű forrázással készült teája légúti, hurutos megbetegedések ellenszere. Oldja a hörgők görcsét és feloldja a váladékot és rendkívül erős fertőtlenítő.

A forró teák után finom és jótékony alternatíva a csipkebogyó tea fogyasztása. Sose forrázással készítsük, mert a benne található C vitamin károsodhat. Áltermését öntsük le szobahőmérsékletű vízzel, hagyjuk állni és ázni, majd csak ezt követően szűrjük le. Hidegen, vagy langyosra melegítve fogyasszuk: a betegségben legyengült szervezetünket segítjük ezzel vitaminszükségletéhez.

Köptető hatású gyógynövények

A gyógynövény szakemberek szerint, az illóolajok (pl. kakukkfű-, eukaliptusz-, menta-, fenyőillóolaj) közvetlen a hörgőkre kifejtett köptető hatásuk miatt alkalmazhatók produktív köhögésben.

Az illóolajok zsíroldékony összetevői a bőrön, a légutakon és a gyomor-bél nyálhártyán keresztül is felszívódnak, majd ezt követően a légutakban választódnak ki, ahol csökkentik a légúti váladék viszkozitását.

Ez azt jelenti, hogy a sűrűn folyó váladék hígabbá válik, és ezáltal könnyebben ki tud ürülni. Az illóolajok hatóanyagai a tüdő csillóshámjának az aktivitását is fokozzák, így segítik elő a váladék eltávolítását. Az illóolajok nagy része helyi baktérium-, gomba- és vírusellenes hatással is rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában