Ezek a csírák valóságos csodafegyverek

2024.01.22. 11:05

Télen is szükségünk van vitaminokra és ásványi anyagokra

Fontos, hogy télen is elegendő vitamin- és ásványi anyag kerüljön a szervezetünkbe. Ennek egyik módja, ha rendszeresen fogyasztunk csírákat. Az apró növényeknek ugyanis jelentős az aminosav-, az enzim- és az antioxidáns tartalmuk, ezáltal értékes tápanyagforrást biztosítanak. Cikkünkből az öt legjobb energiabombát ismerhetik meg.

Farkas Eszter

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Rögtön az első a retek, mely kiváló epe-, vese- és májproblémákra is. A retekcsíra ízét a mustárolaj adja. Természetes antibiotikum, hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, a húgyhólyagot és a vesét, segít a kisebb vese- és epekövek eltávolításában. Az íze csípős, zöldségekhez, salátákhoz, mártásokhoz kiváló.

Rengeteget hallottunk a mungóbabcsíráról, melynek ereje a sejtek védelmében mutatkozik meg. Az ázsiai konyhában igen kedvelt alapanyag könnyen csírázik, ezért a kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Jótékony hatását E-vitamin-tartalmának köszönheti, amely a csírázás során egyre növekszik. A benne lévő A-vitamin egyike a legjobb szabadgyök-fogóknak, ezáltal képes megakadályozni a sejtek károsodását. Íze kissé édeskés, enyhének mondható. Salátákhoz, levesekhez, serpenyős ételekhez ajánljuk fogyasztani.

A lencsecsíra felelős a kötélidegzetért. A hüvelyes növény csírája elsősorban értékes fehérjékkel, B-vitaminokkal és rostokkal látja el a szervezetet. Ez a remek kombináció különösen az izmokat és az idegeket erősíti. Enyhe íze miatt salátákba, zöldségekhez és tésztákhoz is felhasználható.

A brokkoli csírája csökkenti a daganatok kockázatát, így valóságos „csodaszer”: vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, enzimeket, ásványokat, melyek szükségesek a szervezet ideális működéséhez. Finoman fűszeres aromája miatt salátákhoz, zöldséges ételekhez ajánlott használni.

A változókor egyik csodafegyvere a vörös here. A növényi ösztrogénekhez hasonló hormonokban bővelkedő rétihere-csíra mérsékli a változókorral járó tüneteket, emellett javítja az általános közérzetet. Íze akár a zsenge borsóé. Zöldségek mellé, salátákhoz, levesekhez ajánlott.

Forrás: mindmegette.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában