Alkottak a kicsik

2024.02.08. 12:00

Különleges galéria díszíti a szekszárdi óvoda kerítését

Különleges látvány fogadja azokat, akik a szekszárdi Mérey Mihály utcában közlekednek: az ott található óvoda kerítését ugyanis az intézménybe járó gyerekek alkotásai díszítik. A nem mindennapi látványosságnak neve is van: úgy hívják Kerítés Galéria.

Bencze Péter

A gyerekek és a pedagógusok büszkeségei kerülnek ki a Kerítés Galériába

Fotó: Mártonfai Dénes

Mesefigurák, hóemberek, macik és malackák is láthatók az utcafrontról a szekszárdi Mérey óvoda kerítésén. A színes alkotások a legkülönfélébb technikákkal készültek. Mind az intézménybe járó kicsik keze munkáját dicséri. A gyerekek pedig igazán szívesen dolgoznak egy-egy munkán, hiszen pontosan tudják, hogy a legjobban sikerültekből kiállítási darabok lesznek.

Mindenkinek teret biztosítanak

A Kerítés Galéria az óvodába járó gyerekek és pedagógusaik igazi büszkesége. A kicsik igazán szívesen készítik a színes ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel kidolgozott alkotásokat, plasztikákat, vagy éppen kollázsokat – tudtuk meg Molnárné Lovász Andreától, az óvoda vezetőjétől. Ez egyébként abból is látszik, hogy a munkák alatt olvasható az alkotó gyerekek neve és csoportja is. Így könnyen észrevehető, hogy szinte minden alkotást más-más kicsitől származik. A program során elsősorban a legtehetségesebb gyerekek munkái kerülnek ki a galériába, arra viszont a pedagógusok nagy gondot fordítanak, hogy valamennyi kicsiből kihozzák azt amiben ő a legjobb, így jó eséllyel az óvodában eltörött éveik alatt valamennyi gyermek bemutathat egy-egy munkát a nagyérdeműnek. Az intézmény egyébként most három csoporttal működik.

Rengetegen kíváncsiak az alkotásokra

Amikor egy-egy munka kikerül az utcafronton levő galériába, nem ritka, hogy a szülők, nagyszülők valósággal megrohamozzák a Mérey utcát és az óvodát, azért hogy megcsodálják gyermekük, unokájuk legújabb büszkeségét. A kicsik pedig hatalmas örömmel és lelkesedéssel számolnak be a nézelődő rokonoknak, ismerősöknek arról, milyen nagy élmény volt nekik az alkotások elkészítése. Erre egyébként, vagyis arra, hogy a hozzájuk járó gyerekek valódi élményként éljék meg a fejlesztőprogramokat igazán nagy hangsúlyt fektet az óvodában dolgozó pedagóguskar – mondta Molnárné Lovász Andrea.

Hamarosan teljesen megújul a Kerítés Galéria

A galériába kerülő alkotásokat negyedévente cserélik a pedagógusok, így a nézelődők, szülők, nagyszülők folyamatosan nyomon követhetik, hogy az elmúlt időszakban éppen milyen témákat dolgoztak fel az intézménybe járó gyerekek. A tárlat viszont hamarosan nem csak tartalmilag, formailag is teljesen megújul. Most ugyanis fémlemezekre laminálnak minden munkát, hogy azok időtállók legyenek. Ehelyett viszont hamarosan esztétikusabb és könnyebben kezelhető zárható, üvegajtós faliszekrények kerülnek majd az óvoda kerítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában