Jegyzet

2024.02.06. 08:00

Mindenért a telefon a hibás?

Időről időre előkerül egy kép az interneten, amin az látható, ahogy az egyik világhírű képtárban diákok üldögélnek és a telefonjukat nyomkodják.

Bencze Péter

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A „médiapesszimisták” rendszerint azonnal kést, vagyis inkább billentyűztetet rántanak és kánonban kezdik szidni a fotón látható fiatalokat, egész generációjukat, a médiát, és az annak felületet és teret biztosító modern technikai eszközöket. 

Pedig, az említett fotóról mindössze néhány másodpercnyi online kereséssel kideríthető, hogy a diákok azért ültek telefonokkal a kezeikben a képtárban, mert egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A szervezők – megértve az idők szavát, és kihasználva a kor lehetőségeit – a korosztályuknak megfelelően foglalkoztak velük és a mobiljukon kerestettek velük további információkat a képről.

Hasonlóra egyébként már idehaza is egyre több köztéri alkotásnál van lehetőségünk nekünk is, ugyanis terjed az a trend, ami során QR-kódot helyeznek a szobrok, plasztikák mellé, amit telefonnal beolvasva, azonnal megtudhatunk mindent a művekről és alkotóikról.

Ilyen esetekben tehát – az interneten a már említett kép miatt háborgók szerint – mi magunk is érezhetjük magunkat „félhülyéknek”, hiszen ugyanazt csináljuk, mint a gyerekek, akik az okostelefonjukat használják ahhoz, hogy ők maguk is okosodjanak. 

Egyébként pedig „félhülyék” minden korban voltak és valószínűleg, lesznek is. Nem kellettek ehhez eddig sem a mobiltelefonok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában