Egészség

2024.02.10. 15:27

Szükség van a friss levegőre

Friss, oxigén dús levegőre mindig nagy szükségünk van, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő szellőztetésre – írta a mindmegette.hu.

Teol.hu

Fotó: Getty Images

Ősszel és télen ez különösen fontos, hiszen ilyenkor az időnk nagy részét a négy fal között töltjük, ráadásul a fűtés miatt hamarabb elhasználódik a benti levegő. Nézzük mire érdemes figyelni ablaknyitás előtt, alatt vagy után. Mik azok a hibák, amiket sokan elkövetnek.

Az első fontos kérdés, hogy átlagosan mennyi ideig kell szellőztetni. Ez természetesen sok mindentől függ. Például attól, hogy mennyire nyitjuk ki az ablakot. Sokan választják azt a megoldást, hogy csak résnyire vagy bukóra nyitják, de több ideig szellőztetnek. Ez nem annyira jó ötlet, gazdaságossági szempontból sem, ugyanis a több idő alatt jobban lehűl a lakás. Érdemesebb inkább jól kitárni az ablakokat és kevesebb ideig nyitva hagyni, ilyenkor 3-5 perc szellőztetés bőven elegendő.

Az sem mindegy, hogy naponta hányszor nyitjuk ki az ablakot. Sokan a napi kettő (reggeli és esti) szellőztetésre voksolnak, de ez nem elég, ha egész nap a helységben vagyunk, a levegő sokkal gyorsabban elhasználódik, akár 5-20 perc alatt is. Tehát napközben frissebb levegőt tudunk beengedni. Persze a szellőztetések számának szükségessége attól is függ, hogy hányan és mekkora helységben tartózkodunk, de gyakran kinyitni az ablakot pár percre, a hangulatunkra és az agyunk frissességére is jó hatással lesz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában