Védett növény, leszedni tilos

2024.02.24. 15:57

Virágzik a tarka sáfrány a Csárda hegyen

Virágzásnak indultak a tarka sáfrány Dunaszentgyörgy és Tengelic határában, Csárda hegyen. És ez már a tavasz közeledtét jelzi. Ezt apró, törékeny, hagymás növényt elsősorban homoki tölgyesekben, száraz homokterületeken találjuk.

Mauthner Ilona

A tavasz közeledtét jelzi.

Fotó: Molnár Gyula

Elsősorban mediterrán növény, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

Virágzáskor magassága alig 4-8 centi, keskeny, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. Alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat. Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni.

A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. Védett, természetvédelmi értéke tízezer forint, így gyűjtése és károsítása tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában