Bámulatos

2024.03.29. 18:30

A tojásdíszítés királynője ad tanácsokat a tojásfestéshez

Zsigóné Katit a „tojásdíszítés királynőjeként” és az „ország nyuszijaként” is emlegetik. Aki megtekinti a kiállítását, nemcsak ihletet meríthet, hanem tanulhat is tőle.

Révészné Hanol Erzsébet

A tojásdíszítés királynője ad tanácsokat a tojásfestéshez (Beküldött kép)

A szépen kidolgozott, festett tojás nem általános, inkább exkluzív ajándék – vallja a Kecskeméten élő Zsigóné Kati, akit a „tojásdíszítés királynőjeként” és az „ország nyuszijaként” is emlegetnek. Nem hiába, ugyanis népi iparművészként harminc különböző technikával díszíti a tojásokat: fest, karcol, készít rátétest, mosottat, vésettet, viaszoltat, csipkézettet, metszettet, patkoltat, faragottat és maratottat.

Beküldött kép

Akik a következő napokban, az ünnepre készülve, tojást festenek, azoknak azt tanácsolja, hogy bátran kezdjenek hozzá. A legjobb, legegyszerűbb ehhez főzött tojást és vízfestéket használni. Mint mondta, egyszerű motívumokkal is lehet különlegeset alkotni. Például egy kereszt felfestésével, és a négyzetekbe kacskaringók rajzolásával már kész is a nap motívum. Ne keseredjen el senki, ha nem elégedett a végeredménnyel, hiszen a megajándékozott soha nem gondolja azt, hogy csúnya, amit kapott – nyugtatott meg mindenkit a művész, hozzátéve, hogy tojásfestés közben érdemes arra gondolni, akinek szánja azt a készítője.

A hímes tojás a születés, a világegyetem, az univerzum szimbóluma, a rájuk rajzolt motívumok pedig további jelentéseket hordoznak. Zsigóné Kati három felbecsülhetetlen értékű tojással büszkélkedik: 2018-ban elkészítette a Magyar Nemzet tojását, 2019-ben a Beszélő tojást, 2023-ban pedig élete fő művét, a Világunk tojását, amely mintegy száz mintán keresztül mutatja be az emberiség főbb motívumait, jelképeit.

Beküldött kép

Otthonában egész évben látogatható kiállítást lehet megtekinteni. Itt azonban nemcsak különleges tojásai láthatóak, hanem közös tojásfestésre, különböző technikák megismerésére is van lehetőség. A művész emellett tanít, előadásokat tart itthon és külföldön, illetve több más művészeti ágban is tevékenykedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában