Jól gondoljuk meg

2024.03.30. 08:30

Ajándékba plüssnyuszit vegyünk, az élőt az állatkertben simogassuk

Az állatvédők már évek óta felhívják a szülők figyelmét arra, hogy húsvétra ne vegyenek élő nyuszit gyermekeiknek. A nyúltartás nagyobb kötelezettségekkel jár, mint gondolnánk.

Dahud Emil

Fotó: Illusztráció (MW archívum)

A kisgyermekes családok életében általában fontos szerepet töltenek be a háziállatok. Számos példát hallhatunk különböző állatvédő szervezetektől, hogy a húsvéti fellángolás következtében – talán az ünnepi hangulat teljes mértékű átéléséért – a kisgyermekes szülők meggondolatlanul házi nyúllal lepték meg a csemetéket. 

Fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy ezek az állatok érzékenyek, és különleges törődést igényelnek. Ennek köszönhetően a gyerekek érdeklődése számukra ijesztő, rémületbe ejtő. A nyuszinak tágas területre van szüksége a ketreccel ellentétben, ahová a kevésbé átgondolt vásárlást követően szokták elhelyezni.

Emiatt pedig a nyulak gyakran esnek depresszióba. Az ünnepi időszak végére az állatmenhelyek megtelnek tapsifülesekkel, mert a legtöbb vevő olyankor látja be, hogy hibát követett el. Szabadon engedni vagy kidobni állatkínzásnak minősül, ami akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

A legjobb megoldás, ha a gyerek nyuszit szeretne simogatni, hogy meglátogatjuk valamelyik állatkertet. Ott állatbarátságát mind a gyerkőc, mind pedig a szülő kiélheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában