Évente legalább egyszer nézze át szakember

2024.03.30. 09:00

Itt az ideje megtisztíttatni a klímaberendezést

A nyarak egyre melegebbek, nem csoda hát, hogy a legtöbb otthonban manapság kötelező kellék a légkondicionáló. Mielőtt azonban lelkesen beindítanánk a készüléket, érdemes kitisztíttatni.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (MW archívum)

Ezt a lépést sokan félvállról veszik, pedig a koszos légkondinak negatív élettani hatásai is lehetnek. A klíma működése közben ugyanis folyamatos a páralecsapódás, ezért a gombák, vírusok és egyéb baktériumok könnyűszerrel telepednek meg benne. 

Sokan kérdezik, milyen gyakran kell kitisztíttatni?

Ha elhanyagoljuk a készülékünk tisztán tartását, az jelentősen megrövidítheti az élettartamát, ráadásul, mivel a berendezés egyre nehezebben tud dolgozni, megnövekszik az energiafelhasználása. Ezáltal pedig a villanyszámla is megugorhat.

A klímatisztítás azonban nem csak a készülék karbantartása miatt szükséges. A nem kellőképpen tisztított klímák az egészségre is káros hatással lehetnek, légúti megbetegedéseket vagy allergiás reakciót válthatnak ki. 

Az, hogy milyen gyakran ajánlott a klíma tisztítása, nagyban függ attól, hova van felszerelve a készülék, és milyen gyakran használják. Amennyiben sokat van bekapcsolt állapotban a gép, a klímát évente legalább kétszer érdemes kitisztítani, egyszer tavasszal, használatba helyezés előtt, illetve ősszel, a szezon végén.

Ha ritkábban üzemel a légkondi, akkor az évente egy alkalom is elegendő. A tisztítás gyakorisága a környezettől is függ. A konyha közelében felszerelt klímák sokkal több hőnek, kifröccsenő zsírnak vannak kitéve, így tisztításuk gyakrabban ajánlott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában