Jegyzet: Önimádók

2024.03.04. 16:01

Jóslatként is felfogható ez a vers

Nemrég olvastam egy írást, ami teljesen ledöbbentett. Már egészen kiskorom óta imádom a verseket, így nem is csoda, hogy gimnazista éveimben még inkább megszerettem őket, az egyik kedvenc költőm pedig Ady lett.

Farkas Eszter

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mindig is úgy gondoltam, hogy a verseiben annyi szenvedély van, és olyan romantikus, hogy biztosan csak egy meg nem értett művész lehetett. Persze az iskolában a hányatott sorsáról ugyan szó esett, de elképzelésem sem volt arról, hogy ilyen komoly személyiségzavara volt.

Nyilván ahogy az ember idősödik, és mondhatni egyre bölcsebb lesz, egészen másképp lát bizonyos helyzeteket és dolgokat. Újraolvasva Ady műveit szinte egyből szembeötlik, hogy mindig ő a középpont. Ott van például a Mert engem szeretsz című verse, amit ha elolvas az ember tényleg azonnal meglátja ezt. Viszont mint az kiderült, nem csak önző volt, de nárcisztikus is.

Léda megihlette, mivel a nő őrülten szerelmes volt a férfiba, így kerülhetett ideig-óráig piedesztálra. Szakításuk után viszont Ady egyszerűen semmibe vette őt. Léda, hiába kérte, hogy találkozzon vele utoljára mielőtt Párizsba utazik, a költő egész egyszerűen válaszra sem méltatta.

Hasonló a helyzet Szabó Lőrinccel is, aki mellett felesége – Korzáti Erzsébet – annyira sérült lett, hogy huszonöt közösen eltöltött év után öngyilkos lett. Így a Semmiért egészen című verse egyfajta jóslatként is felfogható.

Az ember reménykedne, hogy ez inkább új keletű probléma, de mint azt a mellékelt ábra mutatja, sajnos már régen is elég romlott volt a világ. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában