Tamburával, borral

2024.03.14. 07:40

Ne maradjon le, jelentkezzen!

Izgalmas kulturális programra várja az előzetesen jelentkezőket a Csengey Dénes Kulturális Központ felső emeleti előterében, szombaton délután.

Gazsó Rita

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Az egyórás előadás során a Medianai Tamburazenekar játszik Kaluzsnyi Boglárka és Tokai Róbert közreműködésével, akik a különböző művészeti ágak: a zene és az irodalom határainak összemosást kísérlik meg.

A Medinai Tamburazenekar egy húszéves családi történet, amelyben tapasztalt muzsikusok játszanak együtt régi tradíciókat követve, némi kísérletezős elgondolással, a bor mámorító rezgéseit követve. Ezúttal egyebek mellett Hamvas Béla egyik legismertebb és legkedveltebb írását, a Bor filozófiáját festik meg zenéjükkel, amelynek jeligéje: „végül is ketten maradnak, Isten és a bor.”

Hamvas Béla műve mellett jól ismert magyar népzenét hallhatunk, de felcsendül a 4s Streettől a Mesélek a bornak, Kollár-Klemencz Lászlótól az Iszom a bort, vagy a mindenki által jól ismert Legyen a Horváth-kertben Budán, a Ha meghalok ürmösborba temessenek című nóták. Az előadást egy borkóstoló egészíti ki: miközben a közönség az előadást élvezi, a szervezők néhány pohár borral kínálják meg őket.

Igaz, a program ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Várható sikerét jelzi, hogy a tervezett létszám igen gyorsan betelt. A rossz hír, hogy új jelentkezést már nem fogadnak a művelődési központ munkatársai, a jó viszont az, hogy a program egyfajta tesztelése annak a nagyobb szabású új rendezvénynek, amely a tervek szerint szeptemberben, a BorBála fesztiválon debütál majd jóval nagyobb közönség előtt.

Márkus Zalántól, a Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatójától megtudtuk, hasonló, irodalmi esttel kombinált bor- vagy ételkóstolóra egyébként több tervük is alakulóban van. Ilyen például a századfordulós magyar konyha vagy éppen a párkapcsolatok, valamint a kortárs magyar popzene találkozása az irodalommal, illetve az ezekhez kapcsolódó étkezések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában