Tapintható volt az autós ingerlékenysége

Bencze Péter

A digitális városok és az intelligens eszközök térnyerése nem csak a filmvásznon létező lehetőség marad. Az okos­otthonok és az emberi tevékenységet támogató technológiák terjedése már most is tapasztalható. 
A drónok által szállított csomagok, és az akár emberekkel is történő légi közlekedés gyakorlatilag már valóság. A változások nem csak kényelmet hoznak, hanem új kihívásokat is felvetnek, mint például a biztonság és a személyes adatvédelem kérdéseit. 

Az autonóm járművek és drónok használata átalakítja a városi közlekedést és a logisztikai folyamatokat. Bízom benne, hogy akkor már könnyebb lesz gyalogosan is közlekedni. Az utcák talán nem lesznek túlzsúfolva a közlekedő autókkal, ideges sofőrökkel. A minap egy gyalogátjárón egy tízfős csoport haladt át, mögöttük az autós ingerlékenysége szinte tapintható volt. Átkelésük után csikorgó kerekekkel indított. Csak remélem, hogy nem turisták voltak, mert akkor bizony viszik a hírünket is. 

A jövő városaiban az emberek és a gépek közötti együttműködés által válik valóra a kifinomultabb és hatékonyabb mindennapok lehetősége. A technológiai fejlődés korlátai egyre csak tágulnak, és mindez egy új, izgalmas jövőt ígér. Az emberszállításra is alkalmas óriásdrónt 100–150 kilogrammos terhelésre méretezték, s néhány éve szervezik a kisüzemi előállítás indítását. Nem csoda, hogy óriási az érdeklődés az új jármű iránt, melybe egy szuperbiztos vészejtőernyő-rendszert is terveztek.  

Az autonóm járművek és drónok átalakítják a városi közlekedést