fagykár

2018.03.14. 17:30

A kajszit leszedte a fagy, a kár nagy a megyében

Még el sem kezdődött a szezon, de úgy tűnik, keresztet vethetünk a kajszira. Tolna megyében a termőterületek többségében 70 és 90 százalék közötti a fagykár. A termelők attól tartanak, ami megmaradt, azt a hétvégi, jövő hét eleji fagyok szüretelik le.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Forrás: TN-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Bátaszék, Bonyhád, Kisvejke térségében terem a legtöbb kajszibarack a megyében. Idén azonban nem sok dolguk lesz a gazdáknak a gyümölcsszedéssel, ugyanis március elsején, hajnalban szinte teljesen elfagyott a leendő termés. Dömse Tibornak Mórágy határában van 11,4 hektáron kajszi ültetvénye. Mivel 240 méter magasan terül el, abban bíztak, hogy nem lesz olyan jelentős a fagykár, mint a mélyebben fekvő területeken. A gazdálkodó ágakat vágott a fákról, megvizsgálta a rügyeket, az eredmény lesújtó. Most úgy ítéli meg, hogy 70 százalékos lehet a kár.

Mint mondta, ez nem meglepő, a december, a január, sőt, még a február első fele is nagyon enyhe volt. Február végén már javában duzzadtak a rügyek, ezután jött március elsején a nagy hideg. Dömse Tibor elárulta, beszélt a környékbeli gazdákkal is, akiknek hasonló a tapasztalatuk. Legalábbis azoknak, akik nem döntöttek úgy mérgükben, hogy meg sem nézik az ültetvényüket. A kérdésre, hogy az segíthet-e a termésen, ha a következő hetekben virágba borulnak a fák, elmondta, sajnos a bibék fáztak meg, így a kötés biztosan elmarad, mondta a szakember. 

Keresztes Lászlónak Bonyhád határában van ültetvénye, ott mínusz 21 fokot mértek március 1-én. Kisvejkén, a gyümölcsösben mínusz 16 és mínusz 22 fok közötti hőmérséklet volt négy napon keresztül. Itt 80 és 100 százalék közötti a fagykár. Kisvejkén többféle gyümölcsöt termesztenek, most úgy tűnik, egyedül a kajszit érte nagy kár, a cseresznye és az alma megúszta. Fazekas Márton növényvédő szakmérnök szerint a kiadása nem lesz kevesebb a gazdáknak, mert a gyümölcsöst ugyanúgy kell gondozni, permetezni, mintha lenne mit szüretelni. Bevételük viszont nem lesz.

A szőlőt is megcsípte a fagy a szekszárdi borvidéken. Czink János, családi gazdálkodó elmondta, náluk a pinot noir szőlőn látszik a hideg hatása. Minden második tőkén elfagyott egy-egy hajtás, de ennél is nagyobb a kár a mélyebben fekvő ültetvényen, ahol az új telepítésű szőlőültetvények vannak.

A Dél-Dunántúlon volt a leghidegebb

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcs-főbizottságának elnöke, Apáti Ferenc szerint, ahol az éjszakai hőmérsékletek nem zuhantak -14 fok alá, ott egyetlen gyümölcsfaj sem szenvedett virágrügy-károsodást. Igazán nagy gond ott van, ahol -20 fok körüli, vagy alatti lehűlés alakult ki, ugyanis ott – a Dunántúl nagy részén, Bács-Kiskun, Csongrád déli részén – jelentős virágrügy-károsodást szenvedett elsősorban a kajszi-, másodsorban az őszibarack. Ezen térségekben oly mértékű a rügykárosodás, hogy terméskieséshez fog vezetni, lesz számos vállalkozás vagy ültetvény, ahol fel kell készülni, akár a teljes terméskiesésre is. Kérdés az is, mennyire lesznek hidegek a következő napokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!