mezőgazdaság

2018.05.07. 10:30

Tolnában is egyre népszerűbb a juh

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Hagyományosan Szent György napján, április 24-én hajtották ki az állatokat a legelőre a gazdák. Ezt a régi hagyományt már csak emlegetik a gazdák, betartani nem nagyon szokták, mert a juhok április közepén már javában a legelőn vannak.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a juh- és kecskeágazat helyzetjelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy megnőtt az állatlétszám, ugyanakkor a piaci lehetőségek nem bővültek. A juhtartók száma 2011 és 2017 között 6500-ról, 8950-re nőtt. Ez nem a tartási kedv fokozódásának, hanem a közel háromszorosára emelt anyajuh-támogatásnak és a „Földet a gazdáknak” programnak köszönhető. Az országos tendencia Tolna megyére is vonatkozik. Megyénkben is egyre többen foglalkoznak juhászattal.

A tenyészkos és -bak beállítás támogatása tavaly indult először. Ennek mértéke a tenyészállat vételárának hetvenöt százaléka. Az állattartó telepek korszerűsítését célzó támogatás juhágazati keretét a kormány 4 milliárd forintról 5,4 milliárdra emelte, aminek köszönhetően a pályázók döntő része nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában