beruházás

2018.07.05. 18:10

Környezetbarát műanyagtermékeket gyártó üzem épül Faddon

TN, illusztráció: Shutterstock

Komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. Faddon. A kisvállalkozás a beruházást uniós program ötven százalékos támogatásával valósítja meg. A cég az őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, ide telepíti a PLA (polylactid acid – politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósort – mondta Kovács József projektvezető az állami hírügynökségnek. Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani – tette hozzá.

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA – ellentétben a hagyományos műanyaggal – teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és monomerekre bomlik – fejtette ki.

A húsz munkavállalóra tervezett üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé. Az autóipar számára beltéri alkatrészeket állítanak majd elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!