közfoglalkoztatási kiállítás

2018.09.06. 20:00

Ízelítőt adtak abból, amit idén megtermeltek

Közfoglalkoztatási kiállítást és konferenciát tartottak ma Tamásiban. Tizennyolc önkormányzat legújabb eredményeit, a mezőgazdasági munka terményeit mutatták be.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Benépesült a művelődési központ előtti terület ma Tamásiban, ahol tizennyolc település mutatta be és kínálta közmunka programban megtermelt javait. Porga Ferenc, a város polgármestere elmondta, hogy ötödik éve ad otthont a település a közfoglalkoztatási kiállításnak és konferenciának. Jó alkalom ez arra, hogy a résztvevő települések megmutassák, mik a jól bevált gyakorlataik, illetve milyen újdonságaik vannak. Az érdeklődők pedig megismerhették, sőt, sok esetben meg is ízlelhették a feldolgozott termékeket. A kiállítással párhuzamosan futó konferencián a megyei koordinátorok szerepéről, a munkahely-teremtésben bevált jó gyakorlatokról, a piacépítési tapasztalatokról és a megyénkben megvalósuló munkaerő-piaci programokról hallhattak az érdeklődők.

Porga Ferenc hozzátette: sok település számára az elsődleges az volt, hogy a közétkeztetésben helyben megtermelt alapanyagokat tudjanak felhasználni, a többletet viszont érdemes volt értékesíteni. Mint mondta, büszkék a Tamásiban régóta eredményesen működő közmunka programra. Jelenleg kertészeti munkákkal, állattartással, virágládák és raklap bútorok készítésével foglalkoznak a város közmunkásai. A számuk azonban évről évre csökken. A polgármester szerint ez egyrészről örömteli, hiszen többen a munkaerő-piacon találtak munkát, ami a program egyik célja volt, ugyanakkor nehézséget jelent a településnek. Azt azonban fontosnak tartja, hogy a programban eddig elért eredményeket és értékeket meg tudják őrizni.

Döbrököz először volt jelen a rendezvényen. Gazdagon megrakott standjuknál az élő erő mellett „tökfejek” is népszerűsítették a termékeket, de még a savanyúságos üvegekben is mosolygós arcok figyeltek, a programban dolgozók gondosságának köszönhetően. Farkas Edit polgármester elmondta, ők is azt tapasztalják, hogy egyre kevesebb embert tudnak bevonni, emellett pedig az eszközparkjuk is elöregedik, mégis – ahogy azt a kiállításon való részvételük is jelzi – folytatni szeretnék a megkezdett munkát.

Gyulaji részről nemcsak az önkormányzat, hanem a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet is bemutatkozott. Standjuknál például cukkinikrémes falatkákkal és levendulás muffinokkal kínálták az érdeklődőket, illetve füstölt árut is lehetett náluk kóstolni. Selmeci László polgármester szintén a megfelelő munkaerő hiányát említette nehézségként, amin szerinte többek között a bérezés emelésével lehetne javítani. – Ne hagyjuk tönkre menni, amit eddig megvalósítottunk, inkább fejlesszük azt – hangsúlyozta.

A kölesdiek standjánál újdonságként pasztőrözött szőlőlevet lehetett kóstolni. Berényi István polgármester elmondta, a friss, zamatos ivólevet a falu iskolásainak és óvodásainak adják oda. Hamarosan pedig háromszáz tőke Néró szőlőt telepítenek a közmunka programban. A faluvezető úgy véli, a gépesítés nagyobb támogatása jelenthetne segítséget a települések számára.

A kiállítás mellett kulturális programok is szórakoztatták az érdeklődőket.

Fontos, hogy a termékeknek piacot találjanak

– A rendezvény egyik üzenete, hogy egy fontos cél érdekében együtt tudunk gondolkodni – mondta dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott. Mint mondta, a jó tapasztalatokat megosztják egymással az önkormányzatok, de egyben motiváló is lehet a seregszemle, hiszen a másik standja akár új ötletek megvalósítására is ösztönözheti őket.

Hozzátette: az első lépések még arról szóltak a települések számára, hogy a helyi intézményeik konyháját kiszolgálják alapanyaggal, de vállalkozói szempontokat figyelembe véve, ma már az is fontos, hogy a termékeknek piacot találjanak.

Cél továbbá, hogy azok, akik most még közmunkásként dolgoznak, a versenyszférában tudjanak elhelyezkedni, vagy vállalkozóként boldoguljanak, és hogy a nehéz helyzetben lévő emberek ne segélyből akarjanak megélni, hanem próbáljanak meg saját erőből, tisztességes munkával, a gyermekeik számára is jó példát mutatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!