mezőgazdaság

2018.09.26. 19:10

Lassítja a szállítást az alacsony vízállás

Mauthner Ilona, Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Lassan halad a kukorica betakarítása a megyében, a teljes vetésterület harmadát sem vágták le eddig a gazdák. Guth István, a Teveli Mezőgazdasági Zrt. igazgatója elmondta, augusztus vége felé még 50 ezer forintot kínáltak a felvásárlók egy tonna kukoricáért, akkor nem szerződtek le ezen az áron, mert ismerve a Nyugat-európai aszályról szóló jelentéseket abban bíztak, ez az ár lesz magasabb is. Jelenleg 47 ezer forintot kínálnak a kukoricáért és úgy tűnik egyhamar nem is lesz magasabb. Guth István szerint amíg a Duna az alacsony vízállás miatt nem hajózható, addig csak a hazai felvásárlók – zömében etanol üzemek – vásárolnak, ezek pedig nem jönnek ki magasabb áron.

Igény lenne a magyar kukoricára a Nyugat-Európában kialakult aszály és gyenge termés miatt. A legolcsóbb a hajón szállított búza lenne, de ez jelenleg nem megoldható a Dunán.

A bogyiszlói dunai kikötőt üzemeltető Blóker Zrt.-nél megerősítették, hogy a folyam alacsony vízállása lassítja a szállítást, mivel csak csökkentett, mintegy egyharmados teherrel tudják útnak indítani a hajókat. Közútra pedig nem lehet átterelni a szállítást. Ez a raktározást is megnehezíti, mint mondták, bár folyamatosan fejlesztik a tároló- és a rakodókapacitást.

Bogyiszlóról elérhető vízi úton az Atlanti-óceán és a Fekete-tenger is. Lefelé a romániai Konstancáig vihetik az itt berakott árut, felfelé pedig, a Duna-Rajna-Majna-csatorna igénybevételével akár Hollandiáig is eljuthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!