malomipar

2018.11.09. 07:00

Drágább a liszt, a kenyér, januártól újabb emelés lesz

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt az étkezési búza ára. A gabona drágulásának következménye, hogy a malmok a liszt árát közel tíz százalékkal megemelték. A pékek is követték ezt, de azt is mondták, benne van a levegőben a kenyér és a péksütemények árának januári újabb növelése.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-10 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy magasabb árat kérjenek a termékeikért. A folyamatosan emelkedő búzaárak okozta költségnövekedéseket igyekeznek követni a malmok az áraikkal. A malmi búza júliusi, 43 ezer forint körüli tonnánkénti induló ára ugyanis átlagosan mintegy 15 ezer forinttal emelkedett. Néhány helyen pedig már eléri a 60 ezer forintot is.

Tolna megyében csak két malom működik, az egyik Dunaföldváron, a másik Bonyhádon. Ez utóbbi a Ga-Bo Kft., melynek ügyvezetője Hollentunder János kérdésünkre elmondta, ők kis malomnak számítanak a piacon, így nem diktálják, hanem követik a mások által kialakított feltételeket. A malmok között is nagy a verseny, így a nagyobb üzemek határozzák meg az árakat. Hollentunder János valószínűnek tartja, hogy a liszt ára tovább emelkedik majd, hiszen a megyében az étkezési búza felvásárlási ára elérte a tonnánkénti ötvenhét–hatvanezer forintot.

A malomipari vezetők között többen is vannak, akik tíz százalék feletti áremelést látnak szükségesnek. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint például az áremelkedés hátterében az áll, hogy hosszú idő óta ebben a szezonban fordul elő először, hogy magasabb lesz a fogyasztás, mint amennyi a megtermelt búza. Átmenő készlet ugyan van a világpiacon, de a terméskiesés nagy volt Európában. Mint mondta, a drágulás végigmegy majd a termékpályán, tehát a pékek is áremelésre kényszerülnek.

Augusztusban ugyan több cég árat emelt, de akkor még abban reménykedtek, hogy lecsendesedik a piac, és újra ötvenezer forint alá kerülhet az étkezési búza ára. Több hónap veszteséges működés után sokan szembesültek azzal, hogy ezt már nem folytathatják tovább. Ezért több malom vezetője is úgy véli, újabb áremelési hullám indulhat el. A következő év béremeléssel és a villamos energia árának növekedésével indul, így a lisztárak nem állnak meg a november után kialakult szinten sem.

A pékek vártak

A pékek, ameddig lehetett, nem emeltek árat a megyében, mondta Kászpári Károly, aki Tolna és Baranya megye pékszövetségének az elnöke, valamint családtagjai mellett hat szakemberrel működteti a tengelici székhelyű Frissten Pékséget. Pár hete – hét év után – átlagosan tíz százalékkal drágább lett a kenyér és néhány péksütemény. Az újabb lisztáremelés miatt azonban ismét el kell gondolkodni azon, hogy januártól a megnövekedett költségekkel együtt – energiaár és béremelés – hogyan tudják kigazdálkodni az újabb költségeket, mondta Kászpári Károly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!