gazdálkodás

2019.01.31. 14:00

A gazdálkodás egy életforma, számos fiatal nem vállalja

A mezőgazdaságban egyre nagyobb súllyal merül fel az ágazat fiatalításának kérdése. A szakemberek szerint az elkövetkező években a jelenlegi, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gazdák tagjainak jelentős része hagyja el a mezőgazdaságot. Szerencsére akadnak jó példák is.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Jelentősen nem nő a fiatalok száma a mezőgazdaságban, legalábbis azoké, akik meghatározó szerepet vállalnának abban a gazdaságban, amit egykor a szüleik, nagyszüleik indítottak el. Annak ellenére így van ez, hogy több támogatás is jár annak, aki ezt az ágazatot fiatalként választja. A szakemberek arra figyelmeztetnek, amennyiben nem lesz változás ezen a területen, kiöregszik az ágazat.

Nagy István agrárminiszter a múlt év végén járt Szekszárdon, akkor ő maga is azt nyilatkozta lapunknak, kihívás a fiatalokat inspirálni, hogy képességeiket a magyar agrárium szolgálatába állítsák. Hiába nevezzük a mezőgazdaságot kulcságazatnak addig, amíg az ifjabbak elfordulnak tőle, tette hozzá.

Szerencsére akadnak pozitív példák. A szekszárdi Hauszkneth Ferenc gazdaságának központja Alsónána határában, egy majorban van. A hatvanhét éves gazdálkodó fiával, Rolffal, és annak családjával együtt osztják be nap mint nap a munkafolyamatokat.

– Két felnőtt gyermekem van, egy fiam és egy lányom, mindketten családot alapítottak már. Összesen öt unokám született eddig, négy lány és egy fiú, úgyhogy a generációváltás nálunk – remélem – hosszú távon is megoldható lesz, mondta büszkén Hauszkneth Ferenc. A lányom olyan férjet választott magának, aki maga is gazdálkodó, így ők önállóan művelik a földjeiket. Természetesen amiben tudjuk, segítjük egymást is. A fiam viszont velem együtt dolgozik, és abban bízom, hogy idővel majd ő veszi át teljesen a gazdaságot. Nem véletlenül alakult ez így, hiszen a gyermekeim abban nőttek fel, hogy a föld meghatározta az életünket. Számukra természetes ez az életforma.

Hauszkneth Ferenc elmondta azt is, hogy háromszáznegyven hektár szántót művelnek, emellett szőlőjük is van, illetve száz hízómarhát is tartanak. Munka tehát bőven akad az év minden napján. A fiának, Rolfnak két diplomája is van, amire nagy szükség is van, hiszen sokat változott a világ, ma már egy modern erőgép, legyen az traktor vagy kombájn, olyan digitális vezérléssel van ellátva, amihez tudás kell. A vetőmagokat is a fiatalabb Hauszkneth választja ki, ő ért ehhez jobban. Gépekből mindig a legjobbakat vásárolják, mert hosszú távra gondolkodnak. Sokszor kérdezik tőlünk, milyen volt az évetek, mondta Hauszkneth Ferenc, mi azt szoktuk válaszolni, mindig jó évünk van. Szeretjük ezt az életformát, amit csak pénzért nem lehetne vállalni, tette hozzá.

Hogy mikor voltak utoljára nyaralni, a kérdésre a választ a gazdálkodó nevetve adta meg: kifejezetten nyaralni nem szoktak menni, a kirándulást, kikapcsolódást mindig összekötik egy-egy hazai vagy külföldi agrárkiállítás megtekintésével vagy éppen gépbeszerzéssel.

Segíteni kell a generációváltást

Egy felmérés szerint, a gazdasági szervezetek mindössze húsz százalékában volt 40 évesnél fiatalabb a gazdaság irányítója. Ez azt jelenti, hogy az utánpótlás jelenlegi mértékével számolva tíz év múlva megfeleződik az agrártermelők száma. A gazdaságok vezetői lassan nyugdíjaskorban járnak. Az agrárkamara a gazdaságátadás elősegítését javasolta. Például a hosszú lejáratú, állami garanciavállalás melletti hitelkonstrukciót. Ez a fiatal gazdálkodók esetén különösen indokolt, kedvező feltételek (például kamat mértéke, vissza nem térítendő rész) mellett. Az átadás-átvétel, öröklés adminisztratív teendőihez gyakorlati útmutatók készítését látják szükségesnek.

A mezőgazdaság lehet a biztos jövő

Az elemzők szerint a generá­cióváltásban a legnagyobb előrelépést az hozhatja, ha a gazdálkodás vonzóvá, jövedelmezővé válik. A fiatal gazdálkodók termelését nehezítő körülményeket lecsökkentik, a kiszámíthatatlanságot (időjárás, piaci bizonytalanság), a képzési rendszer hiányosságait és a bürokráciát, a forrásbevonás nehézségeit pedig segítik (támogatás, hitelezés). Az agrár­miniszter is úgy fogalmazott lapunknak, hogy ma már gazdálkodónak lenni nem egyenlő a sáros csizmával. A több tízmilliós gépek vezetéséhez, azok elektronikájához nagy szakértelemre van szükség. Rendkívül összetett ismereteket igényel a gazdálkodás a környezetvédelemtől egészen az állatjóléti ismeretekig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!