Foglalkoztatás

2019.04.11. 14:00

Keresik ma a munkást, hamar el lehet helyezkedni

Jelentősen nőtt megyénkben is a foglalkoztatottak száma, döntő többségük a szolgáltatásban talált magának munkát.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A gazdaságilag aktív népesség száma megyénkben 96 ezer 400, míg a teljes lakosság a múlt év végén 141 ezer volt. Az inaktívak száma 45 ezer körül alakult. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy iskolai végzettségtől, szakmától függően ugyan, de könnyű elhelyezkednie annak, aki váltani szeretne egyik munkahelyről a másikra, vagy munkába szeretne állni, akár kezdőként is.

Simon Sára szekszárdi közgazdász elmondta, 45 évesen úgy döntött, munkahelyet vált, korábban a közigazgatásban dolgozott, két hónapon belül már egy szekszárdi cég könyvelését vezette. A két hónap is azért kellett, mert az előző munkahelyéről nem akarták elengedni a sok munka miatt. De nem csak a diplomásoknak egyszerű munkahelyet váltani, a szakmunkások talán még könnyebb helyzetben vannak.

Horváth Péter egy pizzásnál dolgozott, nagy élvezettel készítette a pizzákat, amikor megkereste egy ismerősén keresztül egy pékség, ahol kétszeres fizetést ígértek neki. Az állást természetesen elvállalta.

A mezőgazdaságban szinte megbénítja a szezonális munkákat a munkaerőhiány. A szőlő és gyümölcsfák metszéséhez alig találtak munkaerőt. A megyében több helyen telepítenek szőlőt, és nem találnak hozzá megfelelő munkást. Különösen nagy elvárásoknak sem kellene megfelelniük a jelentkezőknek, hiszen könnyű lenne betanítani az adott munkára a leendő munkaerőt, de nincs jelentkező, panaszolta több szőlőtermelő is. Így amit lehet, a gazdák géppel csinálnak, például az oltványok ledugaszolását, de a tartószerkezetet, drótokat, oszlopokat már emberi segítséggel lehet csak megoldani.

Nyár elején kezdődnek a zöldmunkák a szőlőben, majd jön a korai gyümölcsök szedése. A termelők már előre félnek, hogyan és persze mennyiért találnak megfelelő számú embert a munkákra. Merthogy a hiány persze felveri az árakat. Horváth Pál bátaszéki gazdálkodó elmondta, gond az is, hogy akik munkára jelentkeznek, olyan óradíjat kérnek, mint ha a szakmájuk kiválóságai lennének, holott többnyire nem ez a jellemző.

Több vállalkozás

Tolna megyében a regisztrált vállalkozók száma tavaly év végén 36.500 volt, két évvel korábban a számuk 35 ezer volt. A gazdasági szervezetek beruházási teljesítménye tavaly 87,3 milliárd forint volt. A foglalkoztatottak többsége a szolgáltatásban kapott állást. A statisztikai hivatal adatai szerint a Dél-Dunántúlon 25 ezer ember dolgozott a múlt év augusztusában a mezőgazdaságban, 118 ezer az iparban és 218 ezren a szolgáltatásban. A három megye közül – Baranya, Somogy, Tolna – a mezőgazdaság Tolna megyében kapott legnagyobb szerepet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!