bizalmi index

2019.06.11. 18:10

Kedvezőnek ítélik a gazdasági helyzetet

Tolnai Népújság

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Májusban kissé emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint a várakozások erős optimizmust tükröznek, bár két év óta a legkisebb mértékűt.

Az üzleti szférán belül az építőipar kivételével minden ágazatban javultak a várakozások. Az ipari bizalmi index májusi emelkedése ellenére érezhetően elmaradt az elmúlt két évre jellemzőtől. Az építőipari bizalmi index kéthavi csökkenés után májusban lényegében stagnált. Továbbra is az építőipar a legoptimistább ágazat.

A foglalkoztatási szándék elmúlt hónapokra jellemző gyengülése májusban minden ágazatban növekedésre váltott, kivéve az építőipart. Kissé erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében gyengült, a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött.

Az emberek saját várható pénzügyi helyzetüket kissé jobbnak, megtakarítási képességüket viszont valamivel rosszabbnak látták, mint áprilisban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!