gazdaság

2019.11.18. 11:30

Lehalászták a tavakat, mélyponton a hal ára

Elkezdték a lehalászást a Tolna megyei halastavakon, sőt van, ahol már be is fejezték. Idén a termelők közepes mennyiségre számítanak. A múlt évi, viszonylag magasabb felvásárlási árak után ismét jelentősen visszaesett a kereslet, annak ellenére, hogy ötszázalékos áfakörbe került a hal.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A megye több kisebb, egy-egy nagyobb halastavában zömében befejeződött már a lehalászás. A munkához meleg volt az idő, mondta a bonyhádi Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője, Fördős József. Ők október végén végeztek a két széptölgyesi halastónál. Rekord meleg volt, 25–28 fokos hőmérséklet mellett 18 fokos volt a víz, ami megnehezítette a munkát, hiszen a vizet nem tudták annyira leengedni, mint szerették volna. Reggel 7 órától délután 4-ig folyamatosan dolgoztak.

Mélyponton van a hal felvásárlási ára, annak ellenére, hogy a múlt évben már a 27 százalékos áfa helyett 5 százalékos körbe tartozik az élő hal, mondta az ágazatvezető. Tavaly még jó évük volt a halastavak gazdáinak, hiszen az addigi kilónkénti 450 forintos hal árát 550-re emelték, a csökkentett áfa miatt. Akkor úgy gondolták, érdemes foglalkozni ezzel az ágazattal, a halak takarmányozására többet fordítottak még azok is, akik addig spóroltak ezzel. Idén ismét 450 forint körüli árra esett vissza a felvásárlás, ami még az önköltséget is alig fedezi, mondták az általunk megkérdezett kisebb termelők.

Tavaly a hal exportja is segítette a hazai termelőket, idén viszont a lengyel és a cseh haltermelők a magyarnál olcsóbb árat kínálnak, így ők „viszik el” a külföldi piacot. Érdemes megjegyezni, hogy a cseh és a lengyel termelők jelentős állami támogatást kapnak, így ők be tudják vállalni az árcsökkentést.

A halastavak fenntartásának két legnagyobb költsége a telepítés és a takarmányozás. Fördős József elmondta, a telepítéshez szükséges tenyészhalnak emelkedett az ára, akárcsak a halak neveléséhez szükséges takarmányoké is, ezzel szemben pedig csökkent a hal felvásárlási ára. A lehalászás is nagyobb költséget jelent, de ez évente egyszer van.

A tavak gazdái egymásra is figyelnek, hiszen az egymás alatt lévő tavaknál a munkálatokat is össze kell hangolni. Széptölgyesen például négy halastó van egymás szomszédságában, az alsó kettőnél kezdték a lehalászást, majd ezt követően tizenegy napig eresztették le a tavakból a vizet, csak ezután kezdődhetett a munka a másik két tónál.

Hazánkban évente egy ember három kiló halat fogyaszt. Az uniós átlag huszonkét kiló. Pedig a halban sok az A-, D- és E-vitamin, a vérképzésben fontos B12-vitamin, valamint kiváló kalcium-, vas- és magnéziumforrás. A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetnie érte.

Borítóképünkön: A Bonyhád melletti Széptölgyesen az idén átlagos mennyiségű halat sikerült kifogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!