2020.02.11. 11:30
A bio nemcsak egészséges, de a környezetet is kíméli
Gyakran panaszkodnak a gazdák, vannak évek, amikor nem éri meg kukoricával, búzával foglalkozni, mert éppen csak a rájuk fordított költségeket tudják fedezni a bevételből. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, milyen ágazat, terület az a mezőgazdaságban, mely hasznot is termel.
Fotó: Mártonfai Dénes
Egyre többen gondolják úgy, hogy célszerű lenne a biogazdálkodásra áttérni, hiszen egyre többen vásárolnak ilyen minősítéssel rendelkező termékeket. A világ kilencvenöt országában folyik biogazdálkodás.
A hazai százharmincezer hektárnyi terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a harmincöt százaléka gyep, ahol szürke marhát, birkát nevelnek.
Tolna megyéből kilenc termelő tagja van a biokultúra-egyesületnek. A biogazdálkodásnak Tamási, Nagydorog és Kajdacs környékén van hagyománya a megyében. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösben, kertészeti kultúrákban is gazdálkodnak ezzel a módszerrel.
– Ha a ráfordított anyagokat, vegyszereket, műtrágyát, és a sok munkát, permetezéseket, szárítást, összehasonlítjuk a biogazdálkodás során felhasznált anyagokkal, az egyenlegben azt látjuk, hogy a biogazdálkodásnál kevesebb a ráfordított költség, esetenként a munka is, de több támogatást kapnak a gazdálkodók, jobb áron értékesítenek, mint a hagyományos termelésnél, mondta Komáromi János nagydorogi biogazdálkodó. Arról nem is beszélve, hogy még a környezetet is kímélik, ami hosszú távon megtérül, tette hozzá.
Ma már ezen a területen is elvárás a szép küllem. Vannak készítmények, például a rezes, kénes permetszerek, illetve a baktériumtrágya, amit a biogazdálkodó is használhat. A Biokontroll listáján ezeket pontosan felsorolják. Aki úgy dönt, hogy mostantól biotermékeket állít elő, az a bejelentést követő huszonnegyedik hónap után elvetett növények termését értékesítheti bioként. A talajnak is „ki kell tisztulnia”, a gyümölcsöt pedig négy év után lehet csak bioként árusítani, ha minden feltételt betartott a termelő, és ezt igazolni is tudja. Komáromi János elmondta, sok múlik a talajművelésen, ő már tíz éve nem dolgozik mélyforgatással, helyette a tárcsát használja. Tavaly tíz hektáron termelt napraforgót vegyszer nélkül, a vetés utáni időben a gyomfésülést és a sorművelő kultivátort részesítette előnyben. Véleménye szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani.
– Én szántóföldi növényeket, kölest, tönkölybúzát, őszi búzát, napraforgót, kukoricát és olajtököt termesztek a Biokontroll Kft. által ellenőrzött körülmények között – mondta.
A termesztési körülményből következik, hogy jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a hagyományos módszer esetében. Ezzel szemben jóval kevesebb a ráfordított költség, mivel nem vásárol műtrágyát, gyomirtó szert.
Amit megtermelt, eddig mindig eladta, és az érte kapott ár jóval fölötte volt a szokványos termények árának. Pár éve elkészült Sárszentlőrincen a malom, ahol teljes kiőrlésű biolisztet őrölnek. Komáromi János környékbeli piacon árusítja a saját készítésű termékeit, így teljes kiőrlésű búzából, tönkölybúzából, hántolt kölesből készült liszteket és barna kölest is.
Egyre népszerűbbek a biotermékek, táplálékkiegészítők, egészséges zsiradékok
Az ökogazdákat rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, melynek során kérik tőlük a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente vagy kétévente cserélődnek, hogy elkerüljék az esetleges összebeszélést.
Sokan keresik a biotermékeket, és sok a visszajáró vásárló, a legtöbben céltudatosan jönnek – mondta Biczóné Zubor Anita, a szekszárdi Bijó Kuckó vezetője. A biotermékekre való áttérés hátterében általában két ok áll, az egyik a súlyos betegség miatti életmódváltás, a másik a tudatos megelőzés.
Sokan vannak, akik az eladó tanácsát kérik egy-egy gyógytermék használata előtt, mindenkinek szívesen segítenek.