mezőgazdaság

2020.02.11. 11:30

A bio nemcsak egészséges, de a környezetet is kíméli

Gyakran panaszkodnak a gazdák, vannak évek, amikor nem éri meg kukoricával, búzával foglalkozni, mert éppen csak a rájuk fordított költségeket tudják fedezni a bevételből. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, milyen ágazat, terület az a mezőgazdaságban, mely hasznot is termel.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Egyre többen gondolják úgy, hogy célszerű lenne a biogazdálkodásra áttérni, hiszen egyre többen vásárolnak ilyen minősítéssel rendelkező termékeket. A világ kilencvenöt országában folyik biogazdálkodás.

A hazai százharmincezer hektárnyi terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a harmincöt százaléka gyep, ahol szürke marhát, birkát nevelnek.

Tolna megyéből kilenc termelő tagja van a biokultúra-egyesületnek. A biogazdálkodásnak Tamási, Nagydorog és Kajdacs környékén van hagyománya a megyében. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösben, kertészeti kultúrákban is gazdálkodnak ezzel a módszerrel.

– Ha a ráfordított anyagokat, vegyszereket, műtrágyát, és a sok munkát, permetezéseket, szárítást, összehasonlítjuk a biogazdálkodás során felhasznált anyagokkal, az egyenlegben azt látjuk, hogy a biogazdálkodásnál kevesebb a ráfordított költség, esetenként a munka is, de több támogatást kapnak a gazdálkodók, jobb áron értékesítenek, mint a hagyományos termelésnél, mondta Komáromi János nagydorogi biogazdálkodó. Arról nem is beszélve, hogy még a környezetet is kímélik, ami hosszú távon megtérül, tette hozzá.

Ma már ezen a területen is elvárás a szép küllem. Vannak készítmények, például a rezes, kénes permetszerek, illetve a baktériumtrágya, amit a biogazdálkodó is használhat. A Biokontroll listáján ezeket pontosan felsorolják. Aki úgy dönt, hogy mostantól biotermékeket állít elő, az a bejelentést követő huszonnegyedik hónap után elvetett növények termését értékesítheti bioként. A talajnak is „ki kell tisztulnia”, a gyümölcsöt pedig négy év után lehet csak bioként árusítani, ha minden feltételt betartott a termelő, és ezt igazolni is tudja. Komáromi János elmondta, sok múlik a talajművelésen, ő már tíz éve nem dolgozik mélyforgatással, helyette a tárcsát használja. Tavaly tíz hektáron termelt napraforgót vegyszer nélkül, a vetés utáni időben a gyomfésülést és a sorművelő kultivátort részesítette előnyben. Véleménye szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani.

– Én szántóföldi növényeket, kölest, tönkölybúzát, őszi búzát, napraforgót, kukoricát és olajtököt termesztek a Biokontroll Kft. által ellenőrzött körülmények között – mondta.

A termesztési körülményből következik, hogy jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a hagyományos módszer esetében. Ezzel szemben jóval kevesebb a ráfordított költség, mivel nem vásárol műtrágyát, gyomirtó szert.

Amit megtermelt, eddig mindig eladta, és az érte kapott ár jóval fölötte volt a szokványos termények árának. Pár éve elkészült Sárszentlőrincen a malom, ahol teljes kiőrlésű biolisztet őrölnek. Komáromi János környékbeli piacon árusítja a saját készítésű termékeit, így teljes kiőrlésű búzából, tönkölybúzából, hántolt kölesből készült liszteket és barna kölest is.

Egyre népszerűbbek a biotermékek, táplálékkiegészítők, egészséges zsiradékok

Az ökogazdákat rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, melynek során kérik tőlük a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente vagy kétévente cserélődnek, hogy elkerüljék az esetleges összebeszélést.

Sokan keresik a biotermékeket, és sok a visszajáró vásárló, a legtöbben céltudatosan jönnek – mondta Biczóné Zubor Anita, a szekszárdi Bijó Kuckó vezetője. A biotermékekre való áttérés hátterében általában két ok áll, az egyik a súlyos betegség miatti életmódváltás, a másik a tudatos megelőzés.

Sokan vannak, akik az eladó tanácsát kérik egy-egy gyógytermék használata előtt, mindenkinek szívesen segítenek.

Egy másik szekszárdi biobolt vezetője azt emelte ki, hogy a termékek mellett a táplálékkiegészítőket és az egészségesebb zsiradékokat is keresik. Elmesélte, hogy egy néni azt mondta neki, tíz éve el sem tudta volna képzelni, hogy kókuszzsírral főz majd, de jönnek az unokák, akik ezt várják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!