Hőgyészi Agrokémiai Kft.

2020.04.28. 15:30

Ellátták partnereiket vetőmaggal, műtrágyával

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A járványhelyzet ellenére a Hőgyészi Agrokémiai Kft. teljesítette a tavaszi főszezon adta feladatait. Sőt, a termelők vészreakcióinak köszönhetően időarányosan előrébb tartanak, mint a korábbi években. Bordi Richárd ügyvezető tájékoztatása szerint a növényvédő szerek eladása hetvenöt százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának forgalmát, a vetőmag és a műtrágya tavaszi szezonjának kiszolgálása pedig száz százalékban megtörtént.

– Leginkább anyagmozgatás, árukiszolgálás történik a részünkről. Amikor elkezdődött a járvány, egyfajta pánikreakció indult a gazdatársadalomban, bennünket is megrohantak. A raktárban emberfeletti módon kellett megfelelnünk, jó néhány napon át túlórában, éjszakai műszakokban dolgoztunk – mondta lapunknak Kőszegi László tulajdonos.

A raktárkészletekkel alaposan felkészültek, a termelők további kiszolgálása az eddigi tapasztalataik alapján a tavalyi évhez hasonló módon történhet. Ugyanakkor számítanak olyan társadalmi, szociológiai hatások begyűrűzésére, amelyek a komolyabb vagyoni háttérrel nem rendelkező kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat, kisebb termelőket érintheti. Az ezzel kapcsolatos kockázatokat csökkentik körültekintőbb finanszírozással, és bíznak abban, hogy a partnereik gazdasági ereje elegendő lesz ahhoz, hogy az üzletmenetben ne lépjenek fel problémák.

– Cégünk éves árbevétele harminchat milliárd forint körül mozog, komoly külső pénzügyi forrással dolgozunk, banki és szállítói áruhitelekkel, ezért lényegesek számunkra az árfolyamkockázatok is. Az eddigi árfolyammozgásokat sikerült megfelelően kezelni, kivédeni. A működésünk fontos területe a finanszírozás és a vevőink fizetőkészsége. Bizakodóak vagyunk. Azt gondoljuk, a válságból kellő erőfeszítések árán, stabilan, továbbra is működőképesen fogunk kikerülni – mondta Kőszegi László.

A tulajdonos hangsúlyozta, elbocsátásokról, bércsökkentésekről továbbra sincs szó. Mivel az agrárium kiszolgálásban vesznek részt, a munkájuk szükséges, hiszen az élelmiszerek alapanyagát meg kell termelni. A dolgozóiknak továbbra is minden feltételt biztosítanak a munkához.

Borítókép: Nemrégiben ünnepelték a cég harmincéves évfordulóját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!