epertermelők

2020.06.06. 07:00

Egy hét és vége van a hazai eperszezonnak is

Azt mondják az epertermelők, maximum egy hét és vége a szezonnak. Idén két-három héttel lett rövidebb az az időszak, amikor hazai epret lehet vásárolni.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagy bánata ez azoknak, akik nagy gyümölcskedvelők, hiszen a már boltokban lévő cseresznyéért, meggyért kilónként kétezer forintot kérnek az eladók. És már biztos, hogy a hamarosan érő sárgabarack sem lesz olcsóbb, mert szinte alig hagyott belőle mutatóba az április eleji fagy.

Bogdán Mária és családja Szedresen gazdálkodik, többek között fóliás és szabadföldi eperrel is foglalkoznak. A csapadékos, hűvösebb időnek köszönhető, hogy idén rövidebb lett az eperszezon, mondta Mária. Szerda délután például náluk húsz milliméternyi eső hullott, jégesővel kísérve. Szerencsére a jégszemek nagy kárt nem okoztak, mert sok esővel érkeztek, de az epret már válogatni kell, van benne sérült szem is. Az árral – ezerkétszáz forintért adták kilóját – a termelők elégedettek voltak, ráadásul amit leszedtek, azt minden nap el is adták.

– Idén többen vállalkoztak arra is, hogy befőzzék lekvárnak, hiszen tudni lehet, hogy a sárgabarackra nem lehet számítani, mondta Bogdán Mária. Ők egyetlen fajtával foglalkoznak, az Ásiával, amely egy jól bevált, édes, illatos eper.

Jó szezont zárnak idén a termelők (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az eper ma már igazi hungarikum, hiszen nagyon sokan termesztik, kínálják nagyobb tételben is. A megyében az egyik legismertebb és legnagyobb szabadföldi termelő a faddi székhelyű Venyige Szövetkezet. Az egyik tagja, Márkus György elmondta, náluk tizenkét milliméternyi eső hullott szerdán, itt is volt egy kevés jég. Szerencsére az eperben nem okozott kárt. Náluk a jövő hét elején, közepén fejeződik be a szezon. Az idei év a jobbak közé tartozik, mondta Márkus György, hiszen a termés szép, az érdeklődés nagy. A faddi eperért ugyanis helybe mennek az ország minden részéből, nem is árusítanak máshol csak közvetlenül a termőföld szélén. Éppen ezért tudnak a legolcsóbbak lenni, itt ugyanis ezer forintot kérnek kilójáért. Egy bajai cukrász például évek óta lefoglal ebből a termésből egy nagy adagot az aromája miatt, a Honay ugyanis a kedvence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!