Tolnában egy cég sem jelentett csődöt

A koronavírus jelentősen hat a hazai vállalatok fizetőképességére. Az Opten Informatikai Kft. adatai szerint Tolna megyében nem ennyire rossz a helyzet.

Mauthner Ilona

_LPD1020.jpg

Forrás: MW-archívum

Fotó: Lehoczky Péter

A 2008-as gazdasági válság és az ahhoz kapcsolódó csődhullám ad némi kapaszkodót arra nézve, hogy mire számíthatunk a koronavírus kapcsán kialakult gazdasági helyzetben, bár nem lehet egy az egyben párhuzamot vonni a két válság között.

A járványmegelőzéshez hasonlóan a cégek intenzíven fókuszálnak a kintlévőség-megelőzésre és az annak kapcsán szükséges folyamatváltoztatásokra is, mondta el dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója egy közelmúltban megtartott rendezvényen.

Tolna megyében az idei év első negyedévében a 7002 cégből tizenegy került felszámolás alá, a második negyedévben eddig újabb hét. Csődeljárást viszont idén még egyetlen cég ellen sem kezdeményeztek a megyében. Az első negyedévben, március végéig 65 megyei cégnél indítottak végelszámolást, a második negyedévben eddig újabb 14 vállalkozásnál. A végrehajtási eljárásokból volt a legtöbb, az első negyedévben 223, a másodikban újabb 72.

A nem fizetési kockázatok problémakörének egyik oldalán adódna az előrefizetés kikényszerítése a vevőktől, viszont a másik oldalon jól látszik, hogy az évi több tízezer ezermilliárd forintnyi utólagos fizetésű számlát lehetetlen lenne átállítani előrefizetésre. Ez a teljes jelenlegi nemzetgazdasági működési modellt veszélyeztetné.

Az adatoknál felértékelődtek a likviditási mutatók, amelyek tekintetében sajnos a hazai kkv-szektor sosem volt a legacélosabb – mondta dr. Csorbai Hajnalka. Hozzátette: a korábban széles körben alkalmazott kockázati modellek mellett szükség van a cégek gazdasági stressztűrő képességének vizsgálatára is. A két modellegyüttes használata kifejezetten hatékonyan segíti a kockázatcsökkentést.

A vállalati csődhullám elkerülését és a gazdaság folyamatos működését nagyban támogatják a hitelbiztosítók is, amelyek összességében a banki hiteleknél is nagyobb összegben biztosítanak szállítói hiteleket.

Ezerrel kevesebb a dolgozó

Új cégeket is alapítottak a megyében az idén, az első negyedévben 87-et, a másodikban 56-ot jegyeztek be. A megszűnések száma ennél több, az első negyedévben 95, míg a másodikban 55 cég szűnt meg. A felszámolások megszüntetése is változatos, idén eddig 67 cég végelszámolással, 5 cég jogutód nélkül szűnt meg. Az alkalmazottak létszáma is változott, míg tavaly év végén a 6963 megyei cégnél 37.067 dolgozót tartottak nyilván, addig idén ez a szám a második negyedévben 36.047-re változott. Vagyis a dolgozók létszáma 1020-szal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!