mezőgazdaság

2020.07.13. 11:30

Az ellenőrzés során kiemelten figyelik a nitrogén tartalmat

A mezőgazdasági támogatásnak több szigorúan ellen­őrzött feltétele van.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A mezőgazdasági termelők minden évben számíthatnak az unió által biztosított területalapú támogatásra, mely megyénkben több ezer embert érint. A szántóföldi gazdálkodók közül többen is kérdezték, mit takar pontosan a kölcsönös megfeleltetési rendszer, amelynek betartása a feltétele annak, hogy – ellen­őrzés után – a támogatási összeget teljes mértékben meg is kapja a gazdálkodó.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár összegyűjtötte azokat az elvárásokat, melyeknek meg kell felelnie annak, aki részesülni szeretne a támogatásokban. A kölcsönös megfeleltetési előírások a gazdaság teljes területére vonatkoznak, tehát azokon a parcellákon is be kell tartani a követelményeket, amelyekre a gazdálkodó nem kért támogatást. Tábla egybeművelése esetén bármely meg nem felelés megállapítása az egybeművelésben részt vevő összes táblára vonatkozik. A feltételek egyike, hogy folyamatos nyilvántartást kell vezetni a nitrátérzékeny területen minden gazdálkodónak, nitrátérzékeny területen kívül pedig a magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó mértékben állattartást végzőknek.

A mezőgazdasági területre évente szerves trágyával kijuttatott nitrogén hatóanyag-mennyisége nem haladhatja meg a hektáronkénti százhetven kilót, amelyhez hozzátartozik a legeltetés során állatok által elhullajtott trágya, illetve a szennyvizekkel, szennyvíziszapokkal és szenny­víziszap-komposzttal kijuttatott mennyiség is. Műtrágya tizenkét százaléknál meredekebb lejtésű talajra csak azonnali bedolgozás mellett juttatható ki, kivételt képez a fejtrágyázás művelete. A tizenhét százaléknál meredekebb lejtésű területre pedig trágya nem juttatható ki. Hígtrágya csak talajvédelmi tervre alapozottan, a talajvédelmi hatóság felé történő bejelentést követően használható fel mezőgazdasági területen. A szükséges műtrágyamennyiséget öt évnél nem régebbi talajvizsgálat alapján kell meghatározni.

A talajvizsgálati eredménylapot a következő talajvizsgálatig az esetleges ellenőrzés során a talajvizsgálat meglétének igazolásához célszerű megőrizni. Szerves­trágya legfeljebb két hónapig tárolható a tábla szélén, és ott is csak annyi, amennyi a tábla trágyázásához szükséges. A trágya kijuttatása tilos október 31-től február 15-ig, kivételt képez az őszi kalászosok fejtrágyázása, ahol február 1-jétől történik a kijuttatás, de ezen időszakokon túlmenően is figyelni kell arra, hogy „fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágya nem kerülhet.

A helyszíni ellenőrzések keretében a leggyakrabban előforduló hibák: A gazdálkodási nyilvántartás teljes hiánya vagy nem naprakész vezetése. A nitrogén-hatóanyag pontatlan számítása. A trágyakihordási tilalmi időszak figyelmen kívül hagyása. Műtrágyahasználat esetén a talajvizsgálati eredmény hiánya.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!