mezőgazdaság

2020.08.05. 11:30

Elkezdődött a szüreti szezon a borvidéken

A szekszárdi borvidéken augusztus elsejével hivatalosan megkezdődött a szüret, a tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikével indulhat a szőlő szedése. Az általunk megkérdezett termelők, pincészetek vezetői szerint nem lesz könnyű az idei szüret, mert a pincékben sok még a bor, így van, ahol nehezen tudnak csak helyet csinálni az újnak. A szőlőtermelők már most próbálnak szerződést kötni, az árak a tavalyihoz hasonlóak, bár tavaly is már – az előző évekhez képest – alacsonyak voltak.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Hamarosan megkezdődik a szüret a megye két borvidékén, pedig még csak augusztus eleje van. A szekszárdi borvidéken a hegyközségi tagok a napokban kaptak arról értesítést, a hegyközségi tanács ülésén arról döntöttek, hogy a 2020. évi szüreti időpont kezdeti dátuma augusztus elseje. A tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikében határozták meg az indulást.

A legkorábbi szőlőfajtákat kezdik szedni a gazdák, így a turánt (festőszőlő), a csabagyöngyét, a favoritot, ami részben csemegeszőlő is, majd később az oportót. A tolnai borvidéken pedig az Irsai Olivért, cserszegi fűszerest.

Ezekben a napokban sorra keresik fel a szőlőtermelők a felvásárlókat, feldolgozókat, és ők kínálják átvételre a szőlőjüket. Egy átlagos évben ez fordítva szokott lenni. Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Hiába hirdeti meg évről évre a Hegyközségi Nemzeti Tanács (HNT) még a szüret elején a szőlő ajánlott felvásárlási árát, ha azt senki nem veszi figyelembe, kesergett több gazdálkodó is.

Kétségkívül azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere. Tolna megyében főleg Bátaszék, Báta, Felsőnyék, Simontornya, Medina körzetében vannak kiszolgáltatott szőlőtermelők. A feldolgozók többsége a tavalyi árat prognosztizálja, de azt tudni kell, tavaly is nagyon nyomottak voltak már az árak. Kérdés, ezen az alacsony áron mennyi szőlőt vesznek át. Tavaly átlagosan egy kiló szőlőért 110 forintot fizettek.

Toronyi György szekszárdi borász takarítja a szőlőprést. Fotó: Makovics Kornél

Az idén a koronavírus-járvány miatt szinte minden étterem, kocsma bezárt több hónapra, így a borászatok a szokott ütemben nem tudták a boraikat értékesíteni. Emiatt a pincékben, hordókban a szokásosnál nagyobb a borkészlet. Módos Ernő példaként említette, hogy Villányból jelentkezett be hozzájuk egy ismert pincészet, hogy négyezer hektoliternyi borhoz kérnének bértárolást, hogy a saját szőlőjüket el tudják majd helyezni a szüretkor.

A tolnai borvidéken a szekszárdihoz képest tíz nappal később kezdődik hivatalosan a szüret, mondta Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja is. A termelőkkel már meg is egyeztek a szőlő mennyiségében, árában. A tavalyihoz hasonló árat tudnak adni, ami átlagban száz forint körül alakul. Schmidt Győző elmondta, ugyanakkor ők nem írják elő a termelőknek, hogy tőkénként csak néhány fürt lehet, és nem is válogattatják le a szőlőt, mint a családi pincészetek, akik nyilván emiatt magasabb árat is adnak.

Schmidt Győző is megerősítette, hogy drága borokból maradt több a pincékben, akik éttermekben értékesítettek, nehezebb helyzetben vannak a járvány miatt.

Gépi szüretre készülnek a gazdák

A szüret korai időpontja nem jelenti azt, hogy a borvidéken ezzel bárki is visszaélne, hiszen az adott szőlőnél a mustfok is meg van határozva – mondta Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A borvidéken a szőlők érettségi állapota jó, szép termés ígérkezik. Várhatóan a nagyobb munkák augusztus végén kezdődnek majd, ami eltarthat október végéig is. Idén a szőlészetek többsége gépi szüretre készül, egyrészt mert alig találni szőlőmunkást, másrészt a gépi szedés gyorsabb. Egy-egy csúcsbornál vállalják csak a termelők a kézi szedést, de pár éven belül az is bekövetkezhet, hogy ezt is a gépi szüret váltja majd fel. Az idei szüretre vegyes érzésekkel készül minden érintett, akár szőlőtermelő, akár borász, hiszen egyelőre nem lehet tudni, visszaáll-e a borpiac a régi értékesítési formára, és így mennyi szőlőt dolgozzanak fel.

Borítóképünkön: Szüretre készülnek a szekszárdi Bodri borászatban is. Székely Balázs tisztítja a tartályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!