albérlet

2020.10.15. 17:30

A bérleti díjak előtt a vírus is kapitulált

A járványveszély nem fenyegeti az albérlet árakat. A megyeszékhelyen is érezhető Paks II. hatása. A nagy kérdés mindig az ár-érték arány.

Szeri Árpád

2020.10.15 Szekszárd Szekszárdon sokan keresnek ingatlant ki neten ki pedig ingatlan közvetítőnél. Illusztrásóciós fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az üresen kongó hazai szállodák többsége egymást túllicitálva keresi a lehetséges vendégek kegyeit – adott körképet az egyik tévécsatorna a hotel helyzetről. Az elkényeztetés veszélye ugyanakkor az albérletet kereső személyeket egyáltalán nem fenyegeti. Tolna megye székhelyén sem, ennek nyugtázásához elegendő néhány témába vágó, helyi hirdetést áttekinteni. A havi nyolcvanötezer forint egy negyven négyzetméteres, két szobás lakásért még az igen olcsó ajánlatok közé tartozik. A többség viszont százezer forinttól indul, és elérheti a háromszázezer forintos értékhatárt is. Igaz, utóbbi esetben száznyolcvan négyzetméteren négy szoba várja az albérlő(ke)t.

– Ha azt tekintjük, hogy négyzetméterenként általában ezerötszáz-kétezer forintot kell fizetni, akkor valóban magas albérleti árakról beszélhetünk a megyeszékhelyen – erősítette meg tapasztalatai alapján Simon Andrea, az Immo1 Ingatlanközvetítő Hálózat szekszárdi irodájának tulajdonosa. – De egy bebútorozott, jó műszaki állapotban lévő albérlet meg is haladhatja a négyzetméterenkénti kétezer forintot. Kínálatból nincs hiány, viszont a bérlő szempontjából előnyös ár-értékarányban nagyon nehéz jó bérleményt kifogni.

Megállapítható tehát, hogy a járványveszély cseppet sem vitte le az árakat. Simon Andrea szerint már most érezhető felhajtó ereje van Szekszárdon is Paks II-nek. Ez a hullám csak nagyobbodik, ha még többen lesznek az oroszok.

Az éremnek természetesen van másik oldala is. Jelen sorok írójának ismerőse idegi és anyagi szempontból egyaránt súlyosan megszenvedte azt, hogy hosszú időn át képtelen volt havi díjat és rezsi költséget nem fizető bérlőjétől megszabadulni. Simon Andrea ugyancsak megerősítette: a bérlőt, még ha nem is teljesíti kötelezettségeit, erős jogok védik.

– Ezen a piacon is megjelentek az ügyeskedők, a kétes elemek – mondta az iroda tulajdonos. – Éppen ezért azt javaslom, hogy a bérlemény kiadója minden esetben vegye igénybe szakember, azaz jogász segítségét.

Kár ellen kaució

Bérlői szemszögből többlet teherként jelentkezik az előre fizetendő, általában kéthavi kaució. Simon Andrea arra hívta fel a figyelmet, hogy ebből a pénzből lehet kiegyenlíteni például a meg nem fizetett bérleti díjat, a közüzemi számlákat, avagy az okozott károk helyreállításának költségét. Ha nincs szükség felhasználására, akkor a bérleti idő végén teljes mértékben visszajár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!