mezőgazdaság

2020.10.08. 11:30

Vágják a kukoricát, vetik az őszi búzát

A napraforgó betakarításával már végeztek a megyei gazdák és már javában folyik a kukorica vágása is. Az első adatok szerint közepes lett az idei termés, a hektáronkénti átlagtermés 8,8 tonna, ami az országos átlagnál jobb, de a korábbi évek megyei átlagához képest gyengébb. A felvásárlási árak viszont hétről hétre emelkednek.

Mauthner Ilona

20201006 Őcsény Őcsényben megkezdtek a kukorica betakarítását a földekről. Reizer József gépkezelő (képen) kombájnnal szedi a kukoricát a határban. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az idén közel nyolcvanezer hektárról takarítják be a kukoricát a megyei gazdák, ennek harminc százalékával végeztek eddig.

A minőséggel nincs baj, a hektáronkénti átlagtermés meghaladja a nyolc tonnát a megyei agrárkamara adatai szerint. Az idei évben a termelőknek jobban oda kellett figyelniük a vetés szerkezetére, főleg annak, aki a zöldítést is bevállalta.

A bátaszéki fiatal gazdálkodó, Schultz Péter is arról számolt be, hogy elkezdték a kukorica betakarítását a saját kétszázhúsz hektáros vetésterületükről. A termény egy részét egyből értékesítik a szerződésük szerinti áron. A maradék terményt pedig bértárolással oldják meg, bíznak abban, hogy később még jobb lesz a kukorica ára.

Az idei tavasz nagyon száraz volt és hűvös is, ami nem kedvezett a vetés utáni időszaknak, így lassan indult el a kukorica fejlődése. Szeptemberre érte utol magát a növény, a meleg ősznek köszönhetően a víztartalma is megfelelő. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, ők már túl vannak a betakarításon. A hagyományok szerint ugyanis szeptemberben mindig befejezik ezt a munkát, mert számításaik szerint így a betakarítás költsége alacsonyabb. Idén háromszázhetven hektáron vetettek kukoricát, középérésű fajtákat.

A talajelőkészítő munkáknak is nekiálltak, a kukorica helyére idén hibrid árpát, illetve hibrid búzát vetnek. Az idei év példa nélkülien száraz volt, eddig ezen a környéken januártól októberig mindössze háromszázötven milliméternyi eső hullott, így nem csoda, ha a növények rendesen megszenvedték az idei évet. A most betakarított kukorica minősége jó, hektáronként kilenc tonnát termett, a gondos és hozzáértő technológiának köszönhetően. Azokon a területeken, ahol több csapadék hullott, ott a tizenegy tonnás átlagot is elérték, hektáronként. A termény egy részére leszerződtek, telephelyről szállítva tonnánként 46 200 forintos áron. De pár napja jelentkezett egy másik kereskedő, aki tonnánként négyezer forinttal többet fizetett volna. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb kukorica termett a vártnál, mondta Krieser János.

A gazdálkodók többsége immár évek óta bevállalta a zöldítést, ami azt jelenti, hogy olyan növényt vetettek – például káposztarepce, mustár, olajretek, vegyes takarmánykeverék –, mely kiváló zöldtrágyának. Az uniós területalapú támogatásnál ugyanis akkor számíthatnak magasabb összegre a gazdák, ha a zöldítésnek is eleget tesznek.

– Mi mustármag és bíborhere keveréket vetettünk, de sok lett vele a feladat – mondta Horváth Attila, bonyhádi gazdálkodó. Vetés előtt és a zöld növény talajba forgatása előtt is be kell jelenteni a kormányhivatalnál, majd legalább hatvan napig kell a választott növénynek a területen lenni. Ők így tudják ellenőrizni, hogy a zöldítést nemcsak bevállalta a gazda, hanem el is végezte.

Már a következő évre készülnek

Ahol már felszabadult a terület, vagyis levágták a kukoricát, a napraforgót, a szóját, a cukorrépát – ez utóbbiból ezernégyszáz hektárnyi van a megyében –, ott tudták elkezdeni az őszi vetésekhez a talajelőkészítést, mondta dr. Vörös Géza agrármérnök.

A szakember hozzátette, a szója betakarítását most kezdték el, viszonylag új növényről van szó, ebből a megyében ötezer hektárnyit vetettek a gazdák, ennek öt százalékát vágták le eddig, és hektáronként 2,7 tonna az átlagtermés.

A repce vetése viszont már befejeződött a megyében, van, ahol ki is kelt a növény. Jövőre – egy kis szerencsével – tizenkétezer-hatszáz hektáron lehet ebből a növényből betakarítás. A vetési szándék őszi árpából tizenkétezer-háromszáz hektárnyi, őszi búzából pedig negyvenhatezer hektár.

Borítóképünkön: Kukorica aratás Őcsénynél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!