borverseny

2021.03.19. 15:30

Három szekszárdi arany Németországból

Európa egyik legnagyobb borversenyén 15 aranyérem jutott a magyar boroknak, ebből hármat szekszárdi pincészetek tételei érdemeltek ki.

F. L.

Forrás: Mundus Vini

Immár 28. alkalommal rendezték meg a németországi Neustadtban a kontinens legnagyobb borversenyét, a MUNDUS VINI-t. A szakértőkből álló zsűri 20 napon át kóstolta a világ 39 bortermelő országából származó 7300 tételt, és közülük végül csaknem 3000 bort jutalmaztak éremmel.

A Szekszárdi Borvidék termelői közül arany minősítést kapott a Bodri Pincészet 2017-es No.1 cuvée-je, az Eszterbauer Borászat 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon bora, valamint a Szent Gaál Pincészet ugyancsak 2017-es Cabernet Sauvignon-ja.

Utóbbi sikere jelzi, hogy nem kell feltétlenül drágának lenni egy palacknak ahhoz, hogy kiváló bort kóstolhassunk belőle. Hiszen amíg például Bodriék csúcsbora, a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajták házasításával készült klasszikus bordeaux-i cuvée a pincénél most akciósan 28.800 forintba kerül, addig a Szent Gaál díjnyertes cabernet-je kétezer forint körüli áron kapható.

A magyar borok közül 19 tételt díjaztak az ítészek: 15 arany-, míg négy bor ezüst minősítést kapott. A borrégiók közül a Dél-Pannon táj szerepelt a legeredményesebben, miután három-három szekszárdi és villányi bor is aranyérmet érdemelt.

A nemzetek rangsorában Olaszország zárt az élen 734 éremmel, szorosan mögötte Spanyolország következett 708 éremmel. A harmadik helyen a 327 érmet begyűjtő Franciaország végzett, megelőzve Németországot (245) és Portugáliát (190).

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!