Paks II. projekt

2021.05.08. 14:27

Kedvezően módosulhat a beruházás törlesztése

Tolnai Népújság

Paks 20180203 MVM Paksi atomerõmû

Forrás: MW-archívum

Fotó: Földi D. Attila

Sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország számára kedvezően módosulhat a Paks II. Atomerőmű-beruházás finanszírozási szerződése. Elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki – tette közzé Paks II. a honlapján. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik.

A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé. A Pénzügyminisztérium közleménye kiemeli, hogy a finanszírozását tekintve a fejlesztés nyolcvan százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel. A tizenkét és félmilliárd eurós beruházásból tízmilliárd eurót kedvező kamatozású finanszírozás formájában vesz fel az állam. A módosítás szerint változatlan feltételekkel 2031-ig, a projekt megvalósításának végéig rendelkezésre áll az államközi hitel.

A rendelkezésre tartási díj tekintetében a korábbinál rugalmasabb, Magyarország számára kedvezőbb az új konstrukció, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható tárgy­év júliusáig. Emellett elég 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, 2026. március 15-i időpont helyett, így a már üzemelő atomerőmű képes lesz kitermelni ennek költségét.

A hitelszerződés rendkívül előnyös a kiemelkedően hosszú futamideje miatt is, valamint hazánknak jogában áll bármikor előtörleszteni a már felvett hitelt további díjak nélkül. Így biztosítható, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsák meg a projektet. Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett vagy az előtörlesztés már folyamatban van, így a módosítás az Országgyűlés jóváhagyása után úgy történhet, hogy a Paks II.-vel összefüggésben nincs tartozása Magyarországnak Oroszország felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!