kötelező a felülvizsgálat

2021.05.11. 10:30

Szigorúan ellenőrzik a permetezőgépeket

Mauthner Ilona

20210406 Zalaegerszeg Mezőgazdasági munka Zalabesenyő határában, őszi búza vegyszeres gyomirtását végzi Simon József és Németh József. Fotó Fincza Zsuzsa FZS Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az elmúlt évtől csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemcsak a gazdákat, de a permetezők felülvizsgálatával foglalkozó állomásokat is ellenőrzi.

A vártnál azonban lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra. A Nébih felhívja a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét, hogy erre az érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják. Ez pedig nyilván nagy gondot jelenthet a szőlőtermelőknek és a szántóföldi növényeket termesztőknek is.

Miután 2020-tól a felülvizsgálat kötelező, a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben országosan regisztrált 19 126 gépből már mintegy 11 ezer átesett a felülvizsgálaton. A hatóság nyomába eredt a tevékenységet szabálytalanul végző vizsgaállomásoknak is. Arról értesültek ugyanis, hogy egyes gépállomásokon nem végeznek érdemi felülvizsgálatot, hanem anélkül kiadják a matricát, a tanúsítványt.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét arra is, hogy azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek a felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, amennyiben az három évnél nem régebbi

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!