KKÁT

2021.05.28. 14:00

Tízezer fűtőelemet őriz a létesítmény

Megérkezett a tízezredik kiégett kazetta a Paksi Atomerőműből a szomszédságában lévő, az elhasznált fűtőelemek átmeneti elhelyezésére szolgáló tárolóba.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) modulárisan bővíthető. A végső kiépítésből, ami összesen nyolc modul, mostanáig hat készült el összesen 24 tárolókamrát magában foglalva. Az így kialakított tárolótér 11 416 kiégett fűtőelem befogadására alkalmas.

Egy ilyen komplex, többszörös védelmet jelentő rendszer egy-egy moduljának az építése körülbelül három évig tart, és kiemelkedő műszaki hozzáértést, precíz tervezést, előkészítést, illetve kivitelezést igényel – fogalmazott dr. Kereki Ferenc. – Büszkeséggel tölt el, hogy immár a tízezredik kazettát fogadhattuk be és biztonsággal tárolhatjuk mindaddig, amíg végleges helyére kerül – fűzte hozzá az RHK Kft. ügyvezető igazgatója.

A KKÁT üzemeltetését 2000-ben vette át az atomerőműtől a két évvel korábban alapított RHK Kft. (akkor még Kht.) – Társaságunk megalakulásakor az elhasznált üzemanyagkazetták tárolásával összefüggő feladatokat is megkapta. Azóta a tároló sorozatosan bővül, újabb és újabb tárolókamrák épülnek az érkező kazetták mennyiségéhez – az atomerőmű kiszállítási ütemtervéhez – igazodva – vázolta Faragó László üzemeltetési igazgató. Arra is kitért, hogy az érvényes engedélyek szerint a létesítmény 50 éves tárolásra szolgál.

– Ez alatt az idő alatt kell a fokozatosan lehűlő és sugárzásának egy részét elvesztő kazetták sorsára végső megoldást találnunk. Bár látszólag sok idő áll rendelkezésünkre, a feladat mérhetetlenül összetett, s nem felejthetjük el egy pillanatra sem a hatalmas felelősséget, amely ránk hárul, bármely lépést is tesszük éppen – idézi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás kiadványa Faragó Lászlót. Mint emlékeztet a lap, a kamrákban tároló csövekbe helyezik a kiégett fűtőelemkazettákat. A kapacitást a tizenhetedik kamrától 450-ről 527-re növelték. A huszonötödik kamrától további kapacitásnövelést hajtott végre az RHK Kft. Egy kamrában 703 tárolócsövet alakítottak ki. Ez hatékonyabb tárolást, így hely-, idő- és költségmegtakarítást eredményez.

A fűtőelemeket – miután már nem alkalmasak további gazdaságos energiatermelésre, 3–5 éven át az atomerőműben, a reaktor mellett található úgynevezett pihentetőmedencében tárolják. Ez alatt folyamatosan veszítenek a hőmérsékletükből és alkalmassá lesznek a szállításra, amelynek során vízzel teli konténerbe teszik őket és vasúti kocsin érkeznek meg a KKÁT-ba. – Az átrakógép segítségével egyenként kiemeljük a kazettákat a konténerből, majd a teljes szárítás után hermetikusan zárt, acél tárolócsövekben helyezzük el őket. Ezek függőleges helyzetben, közel 2 méter vastag vasbetonfalakkal körülvett kamrákban sorakoznak, amelyek megfelelő árnyékolást biztosítanak a radioaktív sugárzás ellen. A tárolás száraz körülmények között történik, a maradék hő eltávozását pedig a levegő természetes áramlásán alapuló hűtési rendszer oldja meg. Így a hűtés folyamatosan garantált. A tárolócsövekben, a korrózió megelőzése érdekében, semleges gázkörnyezetet (nitrogén) biztosítunk, állandó ellenőrzés mellett – foglalta össze Nagy Róbert villamosfelügyeleti mérnök.

Az ellenőrzés is nagyon fontos

A KKÁT-al kapcsolatos sokrétű ellenőrző tevékenységről Bara László üzemvezető számolt be. Elmondta, hogy a hatósági ellenőrzés mellett a sugárvédelem, a környezet ellenőrzése, az őrzés-védelem, valamint a safe­guards (biztosítéki ellenőrzés) is ide sorolandó. Az itt dolgozók napi rutinjának részei a folyamatos üzemű monitorozás és mintavétel, a laboratóriumi mérések, a személyi dozimetriai ellenőrzések. Környezetet ellenőrző rendszerük az atomerőmű rendszerébe integrálva működik. Magas szintű az őrzés-védelmi tevékenység és az alkalmazott biztonságtechnikai rendszer. Rendszeresek a jelentések az üzemeltetésről, a biztonságról, sokrétű ellenőrzésekről. Hozzáette, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Euratom felülvizsgálatai is folyamatosak. Számos ellenőrzési jegyzőkönyv, határozat és egyéb záródokumentum árulkodik a KKÁT RHK Kft. által fenntartott biztonságos üzemeltetéséről.

Borítókép: Sok évig pihennek itt a kiégett fűtőelemek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!