tápanyag-gazdálkodási terv

2021.09.25. 19:30

Támogatást veszíthet, aki nem jelenti be időben

Mauthner Ilona

Sok agrárgazdálkodót érint megyénkben is, hogy a különböző támogatások igénylésénél a teljes megfelelés érdekében nagyon oda kell figyelniük bizonyos határ­idők megtartására. Így van ez többek között a VPAKG (a Vidékfejlesztési Programhoz tartozó agrár-környezetgazdálkodási támogatás) esetében is, ahol – bár ez évben lejár a támogatás – tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni szeptember 30-ig, vagy a később lekerülő növény esetében a betakarítást követő harminc napon belül.

A VP ÖKO szántó és ültetvény esetében is elvárt a terv, bár ott nem kell talajvizsgálatra alapozottan elkészíteni.

Amennyiben a gazdálkodó területét az aszály sújtotta, úgy a kárbejelentést szeptember 30-ig kell megtenni, függetlenül attól, hogy a miniszter nem adta ki közleményét, melyet október 30-ig hirdethet meg, tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) központi oldala.

Fontos még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettség mindenképpen fennáll.

A zöldítéshez kapcsolódóan is figyelni kell arra, hogy a nitrogénmegkötő évelő pillangóst szeptember 30-ig fenn kell tartani, és növényvédőszer-használat sem lehetséges, amíg a növénykultúra adott évben a területen van. A zöldítés esetében a másodvetés elvégzésének tényét is jelenteni kell 15 napon belül, mely zöldtrágya, vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani (október 1-ig kell elvetni).

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy ébernek kell lenni a támogatásokkal kapcsolatosan is. Ezért minden gazdálkodónak erősen ajánlott átnéznie, időben van-e még az egyes bejelentések, beadványok benyújtásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!