Megyei körkép

2021.12.29. 07:00

Kényszertörlési eljárások tömege várható a mezőgazdaságban

Évente alakulnak és szűnnek meg mezőgazdasági cégek Tolna megyében is. A Nemzeti Cégtár adatai szerint idén 434 agrárcég van a megyében, ebből már év közben három felszámolása elkezdődött. A megye mezőgazdaságát megrázta amikor pár éve egy nagyon népszerű cég szűnt meg, ennek egyik oka az volt, hogy a gazdákat segítő hiteleket – műtrágyára, vetőmagra, vegyszerre adtak előleget – az érintettek egy része nem fizette vissza.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Kényszertörlési eljárások tömege várható a magyar mezőgazdaságban, mely cégtörlésekhez vezethet 2022-ben. Ézsiás Tünde, az OPTEN Kft. munkatársa egy siófoki agrárkonferencián elmondta, hogy 2021-ben a legtöbb felszámolás a vadgazdálkodásban, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatások között volt. 

A mezőgazdasági vállalkozásokat kockázati besorolás szempontjából nézve a legjobb minősítéseket Békés, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében kapták a cégek. Tolna megyében idén 434 mezőgazdasági céget tartanak nyilván, ebből eddig – nem lezárt az időszak – három cég került felszámolás alá. 

Jelenleg körülbelül 13 ezer társas vállalkozás működik a magyar agráriumban, ez az összes társas vállalkozás 2,5 százalékát jelenti, a cégszám szerint a kisebb ágazatok közé tartozik ez a szektor – monda Ézsiás Tünde. Kiemelte, hogy az idén 600 körül volt a cégalapítások száma a mezőgazdaságban, ami a tavalyi körülbelül 400-hoz képest látványos növekedésnek számít. A társas vállalkozások mellett egyébként 430 ezer őstermelő, illetve 21 ezer egyéni vállalkozó van bejelentve az országban. Tolna megyében az őstermelők száma 12 ezer körül van. 

Az őstermelőket nem számítva igen magasnak számít az egyéni vállalkozók aránya az ágazatban, az arányuk 62 százalék. A legtöbb mezőgazdasági vállalkozás Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében található, lakosságarányosan azonban Tolna, Békés és Somogy megye van a dobogón, ezeken a területeken a legnagyobb a mezőgazdaság súlya a többi gazdasági ághoz képest. 

Ézsiás Tünde beszélt arról is, hogy az agrár társasvállalkozások árbevétel-arányos eredménye nagyon alacsony, mindössze 0,4 százalék, tehát kisebb haszonréssel tudnak csak dolgozni. Ugyanakkor a társas vállalkozások létszámarányos árbevétele alapján a mezőgazdaságban egy aránylag magas, 27 millió forint/év adatot kapunk. Ez azt jelenti, hogy a szektor termelése létszámarányosan magas, csak az eredményessége alacsony. 

Idén, eddig egy csődeljárás, 102 felszámolás, 128 végelszámolás és 187 kényszertörlés volt a szektorban, ugyanakkor kényszertörlési eljárás-hullám van folyamatban, amelyek tömegesen vezethetnek majd cégtörléshez az agráriumban 2022-ben – hangsúlyozta. Az első két helyen a vadgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatást nyújtók álltak. 

Kevesebb a rendezett végelszámolás

A mezőgazdaságban arányaiban több a felszámolás a megszüntetésre irányuló eljárások között, és kevesebb a normál, rendezett végelszámolás, mint a többi ágban – mondta Ézsiás Tünde. A hátrahagyott, kifizetetlen számlák valamivel jellemzőbbek, mint más iparágban, legalábbis arányaiban többször vezetnek felszámoláson keresztül a vállalkozás megszűnéséhez.

A mezőgazdaság a kevésbé kitett iparágak között szerepel az Opten adatai alapján, azonban itt is voltak problémák. Megugró végelszámolási számok, nemzetközi logisztikai problémák, magyar forint árfolyam-ingadozás, árváltozások, állat- és emberbetegségek, időjárási kockázatok. Ezért nagyon fontos, hogy az agrárvállalkozásoknak naprakész segítségük legyen a partnerek (vevők, beszállítók, bérlők, alvállalkozók) eseti ellenőrzésére, valamint folyamatos nyomon követésére. 

Felszámolás alá került agrárcégek Tolna megyében

IdőszakÖsszes cégFelszámolt cég
20164178
20174162
20184113
20194153
20204232
20214343 (nem lezárt év)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!