Felújítás

2024.05.07. 07:00

Biedermeier bútorok felújításán dolgozott

Több szakaszban újítják fel a murgai evangélikus templomot. A famunkákkal Kopácsi Szilárd foglalkozik, aki ennél bonyolultabb feladatokat is végzett már: biedermeier bútorok restaurálását. Itt inkább a mennyiség jelent számára kihívást, mert húsz támlás padról van szó. Várhatóan júniusra végez.

Wessely Gábor

Kopácsi Szilárd gyakorlott, szobrokat is készítő asztalos újítja fel a padokat (A szerző fotója)

– Sok a munka a padokkal? 
– Időben, nagyjából kilenc hónap – mondja Kopácsi Szabolcs, aki a murgai templom padjainak felújításán dolgozik –, ősz elején kezdtem, és júniusban lehet majd visszatenni őket, ha a festők befejezték a belső tér meszelését. Állagukat tekintve: van mit csinálni rajtuk. Főleg azok a lábak mentek tönkre, amelyek közvetlenül a vizesedő falak mellett voltak. De most épületszigetelést is végeztek, úgyhogy sokat javult a helyzet.

Padokkal tele a műhely

– Bútorasztalos a szakmája? 
– Az asztalos mesterséget az egyetemi éveim alatt szerettem meg. Élelmiszer mérnök vagyok, s mindkét szakmámban dolgoztam az elmúlt évtizedekben, egy ideig külföldön is. A gyakorlati asztalos ismereteket egy idős mester műhelyében sajátítottam el, aki szobrász is volt. Restauráltunk egy csomó régi, főleg biedermeier bútort. Úgyhogy a korábbi munkáim nagyrésze sokkal bonyolultabb volt, mint egy templomi pad. Bár most is van egy-egy ív, vagy más díszítés, ami itt-ott kiegészítendő, pótolandó. Ennél a megbízásnál inkább a mennyiség jelent kihívást. 

– Mekkora a mennyiség?
– Húsz pad, plusz egyéb tartozékok, ülőkék. Lucfenyőből készültek. Átfogó felújításon, tudomásom szerint az elmúlt kétszáz évben nem estek át. Ahol elrepedtek, ott összefogatták szögekkel, ácskapcsokkal, szakszerű beavatkozást nem láttam, amikor letisztítottam őket. A fal felőli oldalakon durvább korhadásokra számítottunk. Szerencsére, egy kivételével mind rendbe hozható volt, kisebb betoldásokkal. Időnként egyeztetünk a restaurátorral, Erdei Barnával. Úgy érzem, elégedett a munkámmal.

A régi és az új találkozása

– A pótlások ugye nem lesznek láthatók?
– A pácolás, a megszüntető és megelőző konzerváló kezelés után egységes, natúr színű bútorzat kerül vissza a templomba. Remélhetőleg jól szolgálják majd a következő generációkat. Sokat nem koptatják őket, hiszen rendszeres istentiszteletek nincsenek ebben az apró faluban, csak esküvőket és koncerteket tartanak az ódon falak között. 

– Jól tudom, hogy Pestről költözött az ötven lakosú Murgára? 
– Kétlaki vagyok. Többnyire itt élünk a párommal, de ha hiányzik a városi nyüzsgés, felmegyünk egy hétvégére. A murgai ingatlant hétvégi háznak vettük, aztán a járvány miatt hosszabban időztünk benne, s annyira megszerettük a nyugalmat, a háborítatlanságot, hogy itt ragadtunk. Azelőtt néha jártunk Murgára, most néha járunk Pestre.

Nagy kézügyességet igényel a fafaragás

– Mások is felfedezték már a települést, mint lehetséges üdülőfalut? 
– Igen, a templomi munkálatokat szervező dr. Balogh Margit is úgy érkezett ide, hogy hétvégi háznak felújított egy öreg sváb parasztházat, aztán elkezdte a településszépítést. A templomban találtak egy kőládikába zárt, lefalazott időkapszulát. Most az a cél, hogy ha visszakerül a fülkéjébe, ne falazzák le, hanem valami üveg- vagy plexilapot tegyenek elé, és láthassák az érdeklődők.

A szerző fotói

Már a sisakcsere is megtörtént

Az ötven lakosú Murgán mindössze egy evangélikus hívő van. Helyben istentisztelet nincs, a templomot a svábok kitelepítése óta ritkán használják. Olykor koncerteket és esküvőket tartanak benne. Eléggé leromlott az állaga az évek során, miközben országos védettséget élvez, elsősorban a karzatmellvéd ritka, szép festményei okán. Megmentését, felújítását egy történész, dr. Balogh Margit koordinálja, aki hétvégi házat vett itt családjával, 1998-ban. A templommal 2021 óta foglalkozik, pályázati pénzeket szerez egy-egy munkaszakasz elvégzéséhez. Már megoldották a statikai, a szigetelési problémákat, az orgonajavítást, a külső festést és a sisakcserét. Most történik a belső festés és a padok restaurálása. Kellene még 20-30 millió a záró munkákra (bejárati ajtó felújítása, lépcső, mellvédkereszt stb.). Sajnos más épületek, köztük a katolikus templom is megmentőre vár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában