Járványhelyzet

2021.12.14. 07:00

Óvatosak az utazók, kevesebb a foglalás

Kevesebb a foglalás, sokan pihennek belföldön, aki utazni vágyik, azoknál kulcsszó a biztonság és a higiénia – tudtuk meg egy országos szállásportál és egy szekszárdi utazási iroda egybecsengő tapasztalatairól.

Gazsó Rita

Borítóképünk illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Hamarosan itt a karácsony, az ilyenkor megszokott módon már egy hónapja beindultak az ünnepi időszakra a szálláshely-foglalások. Az utazni vágyók óvatosabbak, különösen a szilvesztert illetőleg, mutatják az egyik legjelentősebb hazai szállásközvetítő oldal tapasztalatai. A karácsonyi pihenésre viszont a legutóbbi felmérésük szerint a tavalyihoz képest bátrabban foglalnak – tudtuk meg Kelemen Lili PR-munkatárstól, aki hozzátette, a last minute foglalásoknál azért számítanak az év végi számok növekedésére. Elmondta, többségben vannak a belföldi célú utazások, amelyek náluk az összes foglalások 99 százalékát teszik ki.

„Hasít” tehát a belföldi turizmus, felmérésük alapján a legnépszerűbb célpontok elsősorban a fürdővárosok, így Hévíz, Budapest, Zalakaros, Eger, Pécs, Siófok, Hajdúszoboszló, Szeged, Gyula, Harkány, Nyíregyháza és Sárvár. Foglalásaik egyötöde irányul Észak-Magyarországra, a Balaton jelenleg a második helyre szorult, ezt követi a Nyugat-Dunántúl, majd Budapest és vonzáskörzete. Érdekes, hogy a karácsonyi utazások többségét, mintegy kétharmadát teszik ki a szállodai pihenések, ezt követik az apartmanba, majd a vendégházba, végül a panzióba szóló foglalások. A portál vendégei közül a szilvesztert legtöbben a fővárosban töltik. A pihenőhelyek jellegét tekintve megegyezik a sorrend, a legtöbben itt is szállodába foglalnak szobát.

Az általunk megkérdezett szekszárdi utazási iroda ugyancsak erős belföldi forgalomról számolt be, amely szerintük az egész évet jellemezte. Náluk a hazai szálláshelyek közül elsősorban a vidéki, eldugott magánházakat keresik, ahol jakuzzi, wellness és szauna is van. Bár a külföldi utak iránti érdeklődésben némi visszaesést tapasztalnak a járványhelyzet miatt, online felületükre azonban így is az ország számtalan pontjáról érkeznek foglalások. A célpontok közül Dubaj, a Maldív szigetek, Mexikó, Mauritius és Jamaica vezet.

Csillagné Szintai Zsuzsanna, az iroda tulajdonosa a külföldi foglalásokról elmondta, főként szeparáltabb, kisebb szigeteken található szálláshelyeket keresnek és egyre inkább középpontba került a tisztaság, a higiénia. A szállodák többségénél így például szigorodott a svédasztalos szolgáltatás: többnyire egy pincér szolgálája ki a vendégeket, a higiénia jegyében kesztyűben. Általában védőoltást, van ahol friss tesztet is kérnek az érkezőktől, akad olyan hely, mint a mauritiusi szálló, ahol öt nap után újra letesztelik a vendégeket, akik mindezt nem veszik zokon, hiszen ezáltal még inkább biztonságban érezhetik magukat.

Többségünk szereti a wellnesst

Egyre népszerűbbek itthon az ünnepek alatt a wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyek – derült ki egy hazai szállásközvetítő oldal legutóbbi statisztikáiból. Karácsonykor az utazók 55 százaléka foglal ilyen szállást, a szilveszterezőknek viszont már a kétharmada pihen wellnesst kínáló helyszíneken. A foglalási ár a karácsonyi időszakban Észak-Magyarországon a legolcsóbb, azaz fejenként 14 ezer forint éjszakánként, a legdrágább 18 ezerrel a Balatonnál. Az év végi utazásokkor a legkedvezőbben, 11 ezer forintért Észak-Magyarországon kínálnak szállást egy napra, a legtöbbet, 13 ezer forintot a Nyugat-Dunántúlon kell kifizetni fejenként a pihenésért éjszakánként szilveszterkor. A számokból az is látható, hogy hozzávetőleg háromszor annyian foglaltak idáig szállást, mint tavaly ilyenkor.

  Többnapos belföldi utazások

2. negyedév 

(ezer fő)

Szórakozás, pihenés:

1095

Rokoni, baráti látogatás:

806

Isk. tanulmányút, tábor:

19

Egészségmegőrzés:

33

Aktív kikapcsolódás:

36

 Forrás: KSH

          

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!