Tavaszi teendők a kertben

2022.03.09. 15:30

Máris itt a lemosó permetezés ideje

Március van, naptár szerint tavasz, bár a hőmérséklet ezen a héten kissé visszaesett. A kertekben azonban megkezdődött a munka. A tavaszi munkáknak kimondottan fontos állomása a lemosó permetezés, melyet azonban minden esetben meg kell előznie pár igen fontos műveletnek.

Mauthner Ilona

Fotó: Pesti Tamás/MW

Fotó: Pesti Tamás

A bokrok, fák törzseinek és ágainak kérgét drótkefével vagy egy hasonló szerszámmal – mint például a kéregkaparó – gondosan át kell dörzsölni. Így a télvíz idején a repedésekben megtelepülő férgek, bábok és egyéb kártevők már bizonyosan nem bújhatnak meg és nem szaporodhatnak tovább. A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket.

A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nemcsak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, mely az atkák ellen gyérítő hatással is rendelkezik. Ha többféle károsító van jelen az adott növényen, arra kombinált készítmények alkalmazása a megfelelő védelem.

A lemosó permetezést minden esetben viszonylag nagy lémennyiséggel kell végezni, amolyan áztatásszerűen, ezáltal a permetszer egyenletesen fogja befedni a növények külső rétegét, így biztosítva a precíz védelmet. Néhány szernél kifejezetten vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, de a legtöbb készítményt szerencsére ilyenkor is lehet használni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!