Mezőgazdaság

2022.04.23. 15:30

Csak az égiek kegyeiben bízhatunk!

Vetnek a gazdák, szinte már mindenki, akinek szántóföldje van és a tavaszi vetésre várt eddig. A földben a kukorica és a napraforgómag, a következő napokra ígért eső előtt igyekeztek a munkák befejezésével. Nagyon hiányzik a csapadék, ezen múlik, milyen lesz idén a termés.

Mauthner Ilona

Az aszályos időjárás nyomot hagyott a kikelő növényeken. Fotó: MW

Fotó: Bencsik Ádám

– Április közepe után vagyunk, de lassan melegszik az idő, vele együtt a talaj. Némi csapadékot hozott az április, de a talajok mélyebb rétegei még mindig nem töltődtek fel megfelelő mennyiségű vízzel. Nagyjából 150 milliméternyi eső hiányzik, mondta Botos Ferenc Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója. Bízunk benne, hogy kegyes lesz hozzánk az időjárás, mert ebben a háború sújtotta nemzetközi helyzetben nagy szükség lenne az elérhető és kiszámítható hazai élelmiszer-alapanyagokra, valamint takarmányra. 

– A rendkívül száraz tél és hűvös tavasz a munkálatokat eltolta, a gazdák csak később mertek nekiállni a vetésnek. Alacsony még jelenleg is a talaj hőmérséklete. Az elmúlt évekhez képest jelentős lemaradás tapasztalható, mely főleg a napraforgó- és a kukoricavetések alacsony százalékán látszik. Míg az elmúlt évben ugyanezen időszakban a napraforgó 76 százaléka már el volt vetve, most 52 százalékon áll a tervezett és vetett terület aránya. 

– A kukorica is kissé elmarad az előző évekhez képest, jelenleg a szemes kukorica 30-35 százaléka van a talajban. Mindkét növény életében rendkívül fontos lenne a gyors, robbanékony és egyenletes kelés, valamint a problémamentes kezdeti fejlődés, azonban még mindig gyakoriak a nagyon alacsony hőmérsékletű éjszakák, valamint az átlaghőmérséklet is elmarad az ilyenkor szokásostól. 

A talaj hőmérséklete sok helyen nem éri el az ideális 10-12 fokot, mindez kockázatot jelent, mert egyenetlen kelést és vontatott korai fejlődést eredményez. Ilyenkor jellemző tünet a kukoricaállományok lilulása, ami a hideg talaj okozta relatív foszforhiány jele. Akár hetekre megáll a növények fejlődése, amit magas foszfortartalmú lombtrágyákkal megelőzhetünk.

– A vetés után, kelés előtti gyomirtások hatékonyságához további csapadék lenne szükséges, ami az előrejelzések szerint a következő napokban meg is érkezik. A kalászosok és a repce fejtrágyázása sem lett a legjobb hatásfokú, mivel csapadék hiányában nem tudott minden tápanyag megfelelően bemosódni a talajba. A búza bokrosodása sem javult. A búzatáblák messziről szép termést ígérnek, de nem elég bokrosak, valamint minimális sárgulás is tapasztalható. Az őszi káposztarepce virágzik, közepes termés várható, de védekezni kell a rovarkártevők ellen. 

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint, az őszi búza jelenlegi állapota gyenge, alig ér a szára boka fölé, noha egy átlagos évben ilyenkor már derékig szokott érni. Jellemzően május 10-e környékén már virágozni szokott. Nemcsak alacsony a növény szára, de ritkás is a vetés. Kevés a kalásznevelő szár. Mindez az aszályos időjárásnak köszönhető. 
 

Egy csapadékos május sokat segítene
Az elmúlt négy hónapban mindössze ötven milliméternyi eső hullott, ami rendkívül kevés, gyakorlatilag egyhavi átlagnak felel meg. A következő napokra zivatarokat, csapadékot ígértek, de pénteken délig csak 2,7 milliméternyi esett, a beígért tíz helyett. Ha nem javulnak a feltételek akkor akár 30-40 százalékos terméskiesés is várható, mondta dr. Gabi Géza. A jelenlegi helyzeten egy meleg, csapadékos május tudna érdemben segíteni, talán akkor helyrejönne a búza, a kukorica és a napraforgó is. 

A repce szintén felemásra sikerült, vannak területek, ahol jobban néz ki a virágzó növény, de sajnos nem ez a jellemző. A gyümölcsösökben, ahol nem volt tavaszi fagykár fejlődnek a kis gyümölcskezdemények. Az őszibarackban – a szárazság ellenére – a tafrina ütötte fel a fejét, a meggyesekben és a kajszisokban pedig monília ellen kell védekezni permetezéssel, mondta dr. Gabi Géza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!